Invatati sa va protejati impotriva hepatitei

Exista cinci tipuri de hepatita virala: A, B, C, D si E. Cele trei forme mai periculoase sunt A, B si C
 

Virusurile se indreapta spre ficat si, daca gasesc o portita de intrare, invadeaza celulele hepatice si le transforma in fabrici de virusuri. Uneori, hepatita se vindeca de la sine, dar alteori poate dura toata viata. Infectiile de durata pot cauza ciroza, insuficienta hepatica si cancer la ficat. Urmatoarele masuri va ajuta sa va protejati.

Vaccinati-va. Principala metoda de a preveni hepatitele A, B si D este vaccinarea. Din pacate, inca nu exista vaccinuri impotriva hepatitelor C si E, insa cercetatorii lucreaza sa faca posibil acest lucru.

Vaccinul contra hepatitei A: Este recomandat tuturor copiilor intre 12 si 23 de luni, celor care calatoresc in tari afectate de virus, persoanelor cu tulburari de coagulare, precum hemofilia, care au deseori nevoie de transfuzii, persoanelor cu boli hepatice cronice si celor care lucreaza cu virusul hepatitei in conditii de laborator. Vaccinul se administreaza in doua doze, la un interval de 6–12 luni in cazul copiilor si de 6–18 luni in cazul adultilor. Conform studiilor, efectul poate dura cel putin 25 de ani.

Vaccinul contra hepatitei B: Este recomandat tuturor bebelusilor si persoanelor din domeniul ingri­jirii sanatatii. Daca aveti sub 19 ani si nu v-ati vaccinat inca, faceti-o acum. De obicei se administreaza in trei doze, in decurs de 6 luni, desi cateva studii arata ca e la fel de eficient daca intervalul este mai scurt. Protectia dureaza cel putin 15 ani, iar in majoritatea cazurilor, pare sa dureze toata viata. Este insa mai putin eficienta daca aveti peste 40 de ani, sunteti obez, aveti insuficienta renala, faceti dializa sau aveti sistemul imunitar slabit. Acest vaccin protejeaza si impotriva hepatitei D.

Vaccin combinat: Exista trei tipuri de vaccin ce protejeaza impotriva hepatitelor A si B. Doua dintre ele sunt destinate bebelusilor si copiilor mici, iar al treilea, adultilor. Se administreaza de trei ori in decurs de sase luni sau de trei ori in 30 de zile, plus inca o doza dupa un an.

Spalati-va pe maini. Nu toata lumea se spala pe maini dupa ce merge la toaleta. Daca dati mana cu una dintre aceste persoane sau atingeti clanta pe care a pus mana si apoi va atingeti gura, ochii sau nasul, e posibil sa va infectati cu virusul hepatitei A. In special cand calatoriti intr-o tara cu pericol ridicat de infectie, spalati-va cat mai des cu apa si sapun, iar atunci cand nu aveti posibilitatea, folositi servetele dezinfectante. Spalati-va pe maini dupa ce mergeti la toaleta, dupa ce schimbati scutece si inainte de a gati. Folositi propria lama de ras. Utilizarea lamelor de ras, a periutelor de dinti sau a altor obiecte de uz personal care ar fi putut veni in contact cu sangele unei persoane infectate poate cauza hepatita B sau C.

Vote it up
132
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza