Intreaba-l pe Kumar

Indianul Kumar Vishnawathan este indispensabil pentru multi cehi, chiar daca nici macar nu pot sa-i pronunte numele 
 
<p>Iulie 1997. Regiunea Moravia, situata in partea de est a Cehiei, este inundata. Multi oameni, printre care si 28 de familii de romi din Ostrava, un mare oras industrial situat in Moravia de Nord, au ramas fara casa. Pentru romi este insa mult mai dificil sa-si gaseasca o noua locuinta. Nimeni nu-i vrea in cartierul lor. Autoritatile le amenajeaza adaposturi temporare din carton pe strada Na Liscine, o artera lunga si linistita din Ostrava, strajuita de case cu doua etaje, inconjurate de gradini. Insa locuitorii din zona nu-i primesc cu bratele deschise.

Relatiile deja tensionate se deterioreaza rapid, pana in punctul in care orice poate declansa o razmerita pe motive rasiale. Doar un miracol o poate preveni. Politia este in alerta. Miracolul apare in persoana unui profesor indian de fizica de la gimnaziul bilingv din localitatea Olomouc, din apropiere.

Kumar Vishnawathan, un tip scund si indesat, cu un zambet sincer si o voce care te linisteste, concepe un plan. Se muta in unul dintre compartimentele minuscule refuzate de o familie si convoaca o conferinta de presa, la care isi prezinta planul. De ce a preluat Kumar provocarea?
“Ei bine, eram profesor si era vacanta. Urmaream evolutia situatiei prin intermediul mass-media si ii compatimeam profund pe cei implicati. Nimeni nu-i dorea. Credeam ca stiu ce ar fi fost de facut, dar, evident, nimeni nu stia. Asa ca m-am hotarat sa incerc si eu. M-am dus sa locuiesc printre romi.”

Pas cu pas, barbatul de 34 de ani a domolit spiritele discutand si cu locuitorii cehi, si cu romii in fiecare zi, luand notite si apoi rezolvand cele mai frecvente probleme. Treptat, a castigat increderea ambelor tabere, iar locuitorii de pe strada Na Liscine au invatat sa convietuiasca.
Cum au avut nevoie de el si dupa vacanta, Kumar Vishnawathan a demisionat de la scoala si a ramas cu ei pana la Craciun. In 1998, a pus bazele unei organizatii nonguvernamentale numite Viata in comun, cu ajutorul studentilor de la universitatile din Ostrava si Olomouc.
Meritele lui Kumar sunt recunoscute pe scara larga. I-au fost acordate premii din partea unor institutii ca Fundatia Carta 77, Ambasada SUA sau Politia Ceha. A oferit si consiliere guvernului ceh in problema drepturilor omului.

Compasiunea l-a adus de la Olomouc la Ostrava, iubirea l-a facut sa vina din India la Olomouc. Kumar Vishnawathan s-a nascut intr-o familie de casta de rang social inalt, la Kollam, in Kérala, India. Bunicul lui lucra pentru Coroana Britanica, iar tatal lui construia centrale electrice. Tanarul Kumar putea sa isi aleaga orice viitor isi dorea. Dar, cand parintii lui s-au opus casatoriei cu fata iubita, ca de altfel si parintii ei, viata lui s-a schimbat.
Profund ranit, Kumar a plecat la Moscova, unde a studiat fizica la Universitatea Patrick Lumumba. Acolo a cunoscut o studenta ceha, pe Ladka. Cei doi tineri s-au casatorit in 1990 si s-au stabilit la Olomouc.

In prezent, Vishnawathan si familia lui locuiesc la Ostrava. El s-a mutat acolo ca sa fie mai aproape de cei care au nevoie de el. Cum nu-i pot pronunta numele, i se adreseaza pur si simplu cu „domnul Kumar“. Si au o mare consideratie fata de el.
“A devenit autoritatea suprema. Fraza pe care o auzi cel mai des este: Ma duc sa-l intreb pe Kumar. Chiar si copiii spun asta la locul de joaca, daca incep sa se ciondaneasca”, povesteste Jitka Blaskova, care lucreaza la unul dintre centrele comunitare infiintate de organizatia Viata in comun.</p>

Vote it up
319
Ai votat deja!Voteaza