Interviu cu Pet Shop Boys

Una dintre cele mai longevive trupe muzicale ne-a destainuit, in exclusivitate, planul de recucerire a scenelor internationale
 

<p>

Au defilat ca niste regi pe Stadionul Olimpic din Londra, precum doi gladiatori ciudati, cu coifuri pe cap, in niste care alegorice. Se intampla in timpul ceremoniei de inchidere a Jocurilor Olimpice, iar duetul de muzica pop electronica, format din Neil Tennant (58 de ani) si Chris Lowe (53 de ani), adica formatia Pet Shop Boys, a demonstrat ca nu si-a pierdut pasiunea pentru aparitiile teatrale in spectacole grandioase. Regii pop care au imbratisat sintetizatorul si care si-au castigat faima cu piesa West End Girls, la sfarsitul anului 1985 – ajungand numarul 1 in topurile din Statele Unite, Marea Britanie si din multe alte tari – s-au bucurat, in ultima vreme, de o revenire pe cai mari. Asta nu inseamna ca au stat vreodata deoparte. Reader’s Digest a stat de vorba cu Neil Tennant in ajunul lansarii celui de al 11-lea album al lor, Elysium, inregistrat in studio si disponibil si in Romania. Si, dupa cum aveam sa aflam, cei doi mai pregatesc si alte cateva proiecte grandioase.

RD: Ati fost una dintre trupele emblematice pentru Marea Britanie, care a cantat la ceremonia de inchidere a Jocurilor Olimpice din august. Cum v-ati simtit acolo?
Neil Tennant: A fost un spectacol gigantic si extraordinar. In afara stadionului, existau 146 de camioane cu echipamentul pentru trupe, incluzand acele palarii ascutite sau coifuri, pe care le-am purtat noi. Intreaga ceremonie, de altfel, a fost regizata de Es Devlin, care a lucrat, de asemenea, si pentru turneul nostru, in 2009.

RD: La inceputul anilor ‘80, tu erai un jurnalist pop, care intervieva staruri ca Sting, dar si foarte tanara, pe atunci, Madonna.
NT: Asa e, pentru revista pop dedicata adolescentilor Smash Hits. De fapt, inainte de asta, am aplicat odata pentru un job ca redactor la editia britanica a Reader’s Digest. Cred ca era in 1976.

RD: Ai compus si ai produs albume pentru Liza Minnelli si mai ales pentru Dusty Springfield. Este cineva pentru care inca ti-ar placea sa lucrezi?
NT: Cu ani in urma, as fi spus ca pentru Nina Simone, dar ea nu mai este printre noi. Am lucrat insa cu multi altii: Elton John, David Bowie, Robbie Williams. Cred ca o inregistrare Pet Shop Boys impreuna cu Bob Dylan ar fi grozava.

RD: Ca duo pop, ati fost remarcabil de activi in alte domenii. Ati facut un film, o coloana sonora, un musical si un balet. A mai ramas ceva?
NT: Avem in plan inca un balet. Ultimul a fost bazat pe povestea Un lucru incredibil, a lui Hans Christian Andersen. Dar astfel de proiecte iau ceva mai mult timp, asa ca nu va fi gata inainte de anul 2014. Suntem inca in faza noastra cea mai prolifica, oricum. Am compus acest nou album, plus cateva alte piese pentru viitoare single-uri si vom pleca, in februarie, intr-un nou turneu.

RD: Cum este Elysium, noul vostru album?
NT: Este intr-o foarte mare masura un album tipic Pet Shop Boys, cu un sunet electronic cald. Este cu adevarat mai linistitor, mai relaxant decat albumul nostru anterior, Yes. De altfel, Chris voia sa contina numai balade. Daca Yes era un album plin de energia de „a iesi in lume“, atunci Elysium contine nostalgia „revenirii acasa“, ceva ce asculti pentru a te relaxa dupa o noapte de distractii. De asemenea, am ales, cu buna stiinta, sa ne inregistram albumul in Los Angeles, cu un producator american, ceea ce, cred eu, se vede imediat. Este, iarasi, un lucru ce il separa de Yes, care era foarte britanic. Sunt oameni care se tem ca au de-a face cu o inregistrare hip-hop, pentru ca producatorul nostru a lucrat inainte cu Kanye West. In fine, ceea ce a iesit este o colectie de melodii clasice.

RD: Ai sugerat, odata, ca ai vrea sa fie schimbata componenta de la Pet Shop Boys la fiecare doi ani si voi sa fiti precum papusarii din spate. Ai pe cineva in minte care te-ar putea inlocui?
NT: (rade) Nu. Cred ca am renuntat la ideea aceea de mult. (Se gandeste intens). Intr-adevar, nu ma prea pot gandi la cineva acum. Nu, Neil si Chris sunt perfecti pentru asta. Si suntem inca departe de a renunta.

RD: Sunteti voi trupa Rolling Stones a muzicii disco?
NT: Cuum? Nu. Ei, bine, poate trupa Rolling Stones a muzicii pop. Dar, serios, cred ca muzica noastra a fost de o calitate consistenta si este foarte puternica si azi, ceea ce nu pot spune despre Rolling Stones.

</p>

Vote it up
346
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza