Internetul creeaza dependenta

Cercetarile arata ca ar fi vorba de o mutatie genetica
 

“A fost demonstrat faptul ca dependenta de internet nu este o nascocire a imaginatiei noastre”, spune dr. Christian Montag, de la Universitatea din Bonn. In ultimii ani, cercetatorii din Bonn au intervievat 843 de persoane despre obiceiurile lor privind utilizarea internetului. O analiza a chestionarelor arata ca 132 barbati si femei din acest grup au probleme de comportament legate de mediul on-line: toate gandurile lor graviteaza in jurul internetului in timpul zilei si simt ca bunastarea lor este grav afectata in cazul in care ar trebui sa traiasca fara aceasta.


Variatie genetica mai frecventa la dependentii de internet
Cercetatorii au comparat variatiile genetice ale utilizatorilor de internet cu probleme de comportament cu cele ale persoanelor dintr-un grup de control fara probleme. Rezultatele au aratat ca cele 132 de persoane au o variatie genetica care joaca, de asemenea, un rol important in dependenta de nicotina si ca ”o mutatie a genei promoveaza un comportament de dependenta”, explica dr. Montag.


Femeile sunt mai afectate de aceasta mutatie
”Mutatia efectiva este pe gena CHRNA4, iar in cadrul grupului de subiecti care prezinta comportament problematic legat de internet aceasta variatie apare mai frecvent – in special, la femei”, spune dr. Montag. Aceasta constatare va trebui sa fie validata in continuare, deoarece numeroase studii au descoperit ca barbatii sunt mai predispusi la dependenta de internet decat femeile. Psihologul presupune ca aceasta “constatare specifica sexului poate rezulta dintr-un subgrup specific de dependenta de internet, cum ar fi utilizarea retelelor sociale.”

Diagnostic mai bun pentru dependenta prin intermediul markerilor biologici
Dr. Montag a adaugat ca sunt necesare studii cu mai multi subiecti pentru a analiza in continuare legatura dintre aceasta mutatie si dependenta de internet. “Dar datele actuale arata ca deja exista indicatii clare pentru cauze genetice ale dependentei de internet.” El a adaugat ca, odata cu mutatia, a fost gasit un marker biologic, care ar permite caracterizarea dependentei on-line dintr-un unghi  neuro-stiintific. “In cazul in care astfel de conexiuni sunt mai bine intelese, acest lucru va duce, de asemenea, la descoperiri importante pentru terapii mai bune”, spune dr. Montag.

Vote it up
226
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza