Insule plutitoare cu fistic

O varianta a “laptelui de pasare”, cu bezea pufoasa, plina de fistic, ce pluteste pe crema de vanilie
 
<p>
Timp de preparare si fierbere: circa 50 de minute, plus cel putin 30 de minute racire
 
Portii: 4

Ingrediente:

Pentru crema de vanilie:

600 ml lapte semidegresat
1 baton de vanilie
25 g zahar tos
4 galbenusuri de oua mari
1 lingurita faina de porumb
Pentru bezele cu fistic:
1 albus de ou mare
45 g zahar tos
30 g fistic fara sare tocat
Pentru sosul de afine
250 g afine
15 g zahar pudra cernut

Preparare:

Se toarna laptele intr-o tigaie de marime medie. Se despica batonul de vanilie pe lungime cu un cutit ascutit si se scot in lapte semintele mici, negre. Se taie batonul in jumatate si se pune in tigaie impreuna cu zaharul. Se aduce la fierbere incet, amestecand din cand in cand.

Intre timp, intr-un castron curat se bate albusul pana incepe sa se intareasca. Treptat se adauga zaharul tos, apoi se continua batutul 1 minut sau pana cand bezeaua este tare si lucioasa. Se amesteca usor fisticul in compozitie.
Cand laptele incepe sa fiarba incet, se pune bezeaua in 4 gramezi aspectuoase. Se fierb incet 5 minute, intorcandu-le odata, pana cand bezeaua se intareste. Se scot cu o spumiera pe servet de hartie si se lasa deoparte.
Se strecoara laptele intr-o cratita cu fundul gros. Se amesteca galbenusurile cu faina de porumb, apoi se pun in lapte. Se fierb la foc foarte mic 5–7 minute, amestecand continuu, pana se omogenizeaza si se ingroasa. Nu se lasa crema sa fiarba, deoarece se taie. Daca incepe sa se taie, se strecoara imediat printr-o sita fina intr-o cratita curata.
Se ia crema de pe foc si se toarna intr-un castron mare, de servit, sau in 4 farfurii sau vase individuale. Se acopera si se tin la frigider cel putin 30 de minute sau pana la 1 ora.
Intre timp, se face sosul de afine. Se pun afinele si zaharul pudra intr-o craticioara cu 2 lingurite de apa. Se fierb la foc mic, amestecand din cand in cand, 4–5 minute sau pana cand afinele crapa si isi lasa sucul. Se trece amestecul printr-o sita si se lasa sa se raceasca.
Se pun bezelele sa pluteasca peste crema si se stropesc deasupra cu sos de afine. Se servesc imediat, restul de sos servindu-se separat.
Cateva idei:
• Folositi pentru sos afine congelate.
• Daca preferati, nu mai puneti fistic sau inlocuiti-l cu nuci pecan tocate.
• Pentru insule plutitoare cu fructul pasiunii si lamaie verde, in loc de vanilie, laptele se aromeaza cu coaja rasa de la 1 lamaie verde. Bezelele se fac la fel ca in reteta principala, dar fara fistic. Sosul de afine se inlocuieste cu sos de fructul pasiunii: se taie in doua 6 fructe ale pasiunii mari, coapte, si se scoate pulpa intr-o craticioara. Se adauga 15 g zahar tos, se amesteca si se fierb la foc mic 1–2 minute, amestecand, pana cand se dizolva zaharul. Se lasa sa se raceasca

Avantaje:

• Daca ouale nu sunt fierte prea tare, nu exista pierderi de proteine si se pastreaza tot continutul de vitamine A, D si niacina. Daca ouale se fierb prea mult pot exista unele pierderi de vitamine B1 si B2.
• Fisticul este o sursa buna de vitamina B1 si contine o cantitate mica de caroten. La fel ca alte alune, este bogat in potasiu si are un continut scazut de sodiu (daca nu se pune sare la prajit).
• Afinele, ca si alte fructe de padure, sunt bogate in vitamina C si furnizeaza si beta-caroten. Ambele substante nutritive sunt antioxidanti importanti.
</p>
Vote it up
159
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza