Insula fantastică

Ce fan al serialului Urzeala tronurilor nu și-ar dori să ajungă în locurile unde a zărit pentru prima oară un Dothraki și un dragon? Mai precis, în Irlanda de Nord.
 

Anul trecut, când mi-am rupt piciorul și am stat la pat trei luni, ce m-a ajutat să trec peste această perioadă a fost serialul difuzat de HBO, Urzeala tronurilor. Mulțimile de fani ai serialului știau ceva ce doctorul meu nu știa: o lume de poveste, despre războaiele dintre câteva familii de nobili, are puteri vindecătoare surprinzătoare. Când, în sfârșit, am putut să merg – perioadă în care așteptam premiera sezonului cinci, preconizată în aprilie – picioarele me-le m-au purtat până în nordul Irlandei. Mă hotarâsem să explorez adevărata lume a serialului meu preferat. Am descoperit un loc care ar inspira orice călător să lupte cu dragonii.

 

Mult căutatul Tron de Fier – cauza luptei care formează intriga filmului – se află chiar în inima Belfastului. Studiourile Titanic sunt locul unde s-au filmat cele mai multe scene de interior, dar, din nefericire, nu este des-chis vizitatorilor. Regina Elisabeta a II-a s-a bucurat, în mod excepțional, de un tur. Acesta a avut loc cu câteva săptămâni înainte de vizita mea, când regina a întâlnit-o pe Maisie Williams, actrița care o interpretează pe Arya Stark. Ulterior, când a fost întrebată cum i s-a părut vizita, Maisie a răspuns că a fost „extrem de ciudat“ să vadă acolo, pe platoul de filmare, un monarh autentic.

Vizavi de studiouri, pe partea cealaltă a străzii, accesul în noua clădire Belfast Titanic, în care s-au investit peste 182 milioane de dolari, este mai puțin exclusivist. Iar muzeul te poartă într-o adevărată călătorie în timp. Acolo cunoști cultura industrială a orașului unde a fost construit Titanicul, urmărești călătoria acestuia până la momentul scufundării și te întorci în zilele noastre, pentru a observa investigațiile realizate la locul epavei, în adâncul oceanului.

 

Pe drumul  pietruit de coastă, lung de 200 de kilometri, din nordul Belfastului, se întind pajiști, dealuri idilice și ape turcoaz, împânzite de bărci. La o oră de condus dinspre oraș se află Giant’s Causeway, care face parte din patrimoniul UNESCO. Hectare de coloane de bazalt alcătuiesc un peisaj nepământean. În apropiere, podul din corzi Carrick-a-Rede, construit de pescarii de somon pentru a trece din zona continentală pe insulă, este folosit acum de mii de tu­­riști amatori de senzații tari, care caută să-și înfrunte frica. (Recunosc că abia mi-am reținut un țipăt, în timp ce se legăna.)

Fanii serialului Urzeala tronurilor pot admira mai multe locuri interesante de-a lungul drumului, printre care și Cairncastle, unde s-au filmat scenele de exterior de la Winterfell, reședința familiei Stark.

Fără a lua în calcul și veniturile din turism, numai serialul Urzeala tronurilor a adus economiei Irlandei de Nord 158 de milioane de dolari. Pe durata primelor patru serii care s-au filmat aici, s-au creat în jur de 900 de locuri de muncă full-time și 5.700  part-time. Dan Spencer și soția sa, Brona, născută Steenson, pot spune că le au pe cele mai bune. Proprietari ai magazinului de bijuterii Steensons, din Belfast, ei au creat multe dintre accesoriile din film (printre care și  coroana regelui Joffrey).

Estetica magazinului este mult mai modernă decât cea din epoca medieva­­lă, dar, incitat de valul de turiști, Steensons a creat o mică linie de bijuterii inspirată de renumitul serial, alcătuită din broșe, pandantive și, din această primăvară, și inele.

Când l-am întrebat dacă este un fan al serialului, Dan mi-a răspuns râzând: „Acum da“. El recunoaște că a început să se uite la serial doar ca să vadă bijuteriile pe care le vinde acum. Dar – ca mine și ca multe alte milioane de oameni – a fost absorbit de poveste. „Chiar este un serial foarte bun.“

Vote it up
217
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza