Insomniile de vara ne dauneaza

Femeile care sufera de tulburari de somn au pielea mai putin elastica, mai laxa, cu riduri proeminente
 

<p>

Somnul insuficient grabeste imbatranirea pielii, la fel si expunerea la soare, confirma studiile. De altfel, este suficienta o singura noapte alba sau cu numai cateva ore de somn pentru ca semnele sa se vada pe fata.

Am constatat cu totii: dupa o noapte alba, tenul nostru este mat, parca mai putin elastic si poarta urmele incercarii de a atipi macar cateva minute. Si nu este doar o senzatie personala, nici o problema de moment. Un studiu realizat de specialistii de la Spitalul Universitar din Cleveland, Ohio, (la comanda institutului Estée Lauder) a confirmat ca lipsa somnului sau somnul scurt si prost influenteaza intr-o mare masura procesul de imbatranire a pielii. Daca efectele somnului insuficient asupra sanatatii au fost demonstrate de nenumarate studii pana acum (risc de obezitate, de diabet, de anumite tipuri de cancer), efectele asupra tenului nu fusesera cuantificate stiintific.

Oamenii de stiinta americani au analizat insa efectele somnului insuficient asupra pielii a 60 de femei cu varste intre 30 si 49 de ani. Concluzia a fost una deloc surprinzatoare: femeile care sufera de insomnie sau de alte tulburari de somn (apnee in somn, somnambulism etc.) au pielea mai putin elastica, mai laxa, cu riduri mai proeminente mai ales pe frunte si la colturile ochilor, si, evident, cu cearcane accentuate. De asemenea, nu mai exista urma de tagada ca expunerea la soare grabeste si ea, suplimentar, imbatranirea pielii.

Asadar, vara, perioada cu cele mai multe insomnii, dar si cu nopti albe voluntare (pierdute in discoteci sau in baruri) ne expunem, practic unui risc dublu de imbatranire prematura a tenului. Totusi, acelasi studiu al cercetatorilor americani arata ca daca dormim bine vara (in jur de sase-sapte ore pe noapte, fara intreruperi, fara treziri nocturne), in organism se activeaza o serie de mecanisme care favorizeaza regenerarea pielii pe parcursul noptii. Astfel sunt, practic, atenuate efectele factorilor care o agreseaza in timpul zilei, cum sunt radiatiile ultraviolete, poluarea, fumul de tigara, dar si cosmeticele cu substante daunatoare.

</p>

Vote it up
243
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza