Insomnia afecteaza memoria

Error message

  • The file could not be created.
  • The file could not be created.
Un studiu realizat de oamenii de stiinta americani ar putea face lagatura intre boli ale somnului si cele de memorie
 
<p>Tulburarile de somn afecteaza abilitatea de memorare, este concluzia unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Stanford, California.
Cercetarea, realizata pe cobai, ar putea oferi o explicatie pentru asocierea problemelor de memorie cu unele afectiuni care includ boala Alzheimer si apneea in somn, informeaza BBC.
In urma experimentului realizat, expertii au constatat ca tulburarile de somn au ingreunat capacitatea cobailor de a recunoaste obiecte familiare. Specialistii in somnologie sustin ca somnul profund ajuta creierul sa evalueze evenimentele petrecute intr-o zi si pentru a decide ce anume trebuie pastrat. Studiul a analizat tulburarile de somn si a folosit o tehnica ce poarta numele de optogenetica in care celule specifice sunt proiectate genetic astfel incat pot fi controlate prin lumina.
Cercetatorii au tintit un tip de celule ale creierului care joaca un rol cheie in coordonarea alternantelor starilor de somn si trezire. Apoi, oamenii de stiinta au trimis pulsurile de lumina direct in creierul soarecilor in timp ce acestia dormeau. Aceasta actiune a avut rolul de a perturba somnul soarecilor fara a le afecta timpul total de somn. Ulterior, soarecii de laborator au fost plasati intr-o cutie cu doua obiecte, dintre care unul fusese deja vazut de cobai. In mod normal, soarecii ar fi petrecut mai mult timp examinand obiectul nou, lucru care s-a si intamplat in cazul animalelor carora nu li s-a perturbat somnul. Insa cei care au suferit tulburari de somn au devenit interesati de ambele obiecte, acest lucru indicand ca memoria lor a fost afectata.
Dr. Luis de Lecea, coordonatorul studiului, a precizat ca unul dintre factorii principali care au impact asupra memoriei este continuitatea somnului.
Probleme cu somnul au si persoanele dependente de alcool si persoanele care sufera de apnee in somn. Cercetatorii au concluzionat ca, indiferent de timpul pe care ni-l petrecem dormind, o unitate minima de somn neintrerupt este cruciala pentru consolidarea memoriei.
Dr. Neil Stanley, fostul presedinte al Societatii Britanice de Somnologie, a declarat ca informatiile acumulate pe parcursul zilei sunt stocate si asimilate de catre creier atunci cand dormim. "Acest studiu vine sa evidentieze faptul ca persoanele care se confrunta cu tulburari ale somnului au probleme cu memoria, ele intampinand dificultati atunci cand trebuie sa asimileze diferite informatii", mentioneaza dr. Stanley.</p>
Vote it up
279
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza