Inghetata de iaurt cu mure

Murele apar rareori in inghetata din comert. Iata un motiv in plus pentru a le folosi la cea de casa
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare: circa 35 de minute, plus racirea si congelarea

Ingrediente:

300 ml lapte integral
coaja rasa fin de la 1 portocala
1 ou mare
2 galbenusuri de oua mari
55 g zahar tos
1 lingurita faina de porumb
1 lingurita esenta pura de vanilie
250 g iaurt grecesc
125 g mure pentru ornat


Piure de mure:

115 g mure
30 g zahar tos

Preparare:

Se incalzeste laptele intr-o cratita cu fundul gros, impreuna cu coaja de portocala, pana este fierbinte. Intre timp, se pun intr-un castron oul intreg, galbenusurile, zaharul, faina de porumb si esenta de vanilie si se amesteca pana se obtine o crema deschisa la culoare.


Se toarna laptele in compozitia cu oua, se amesteca, se toarna inapoi in cratita si se pune la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa. Nu se lasa crema sa fiarba. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.

Cand s-a racit crema, se adauga iaurtul si se bate. Se toarna amestecul intr-o masina de inghetata si se bate conform instructiunilor producatorului pana se ingroasa.

Alternativ, se toarna amestecul intr-un container pentru frigider si se congeleaza 2 ore sau pana incepe sa se intareasca la margine. Se scoate intr-un castron si se amesteca bine cu un tel lung sau cu un mixer electric pentru a sparge cristalele de gheata, apoi se pune inapoi in container. Se congeleaza inca 1 1/2 ore.

Intre timp se face piureul. Se pun murele intr-o cratita cu zaharul si 1 lingura de apa. Se incalzesc pana cand murele sunt moi si zemoase, apoi se fierb 1–2 minute ca sa scada putin. Se iau de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Se trec murele printr-o sita de nailon obtinandu-se un piure omogen.

Daca se foloseste o masina de inghetata, se pune inghetata de iaurt intr-un container rigid din plastic, apoi se amesteca usor in ea piureul de mure ca sa se obtina un efect marmorat. Daca este inghetata in container, se scoate intr-un castron si se amesteca bine pana se moaie, apoi se amesteca usor piureul de mure si se pune din nou in container. Se congeleaza inca 3 ore sau peste noapte, pana se intareste. (Inghetata de iaurt poate fi tinuta, acoperita, in congelator, 3 luni.)

Cu circa 45 de minute inainte de a fi servita se scoate inghetata de iaurt din congelator ca sa se moaie putin. Se pune in pahare si se orneaza cu mure.

Cateva idei:


• Se face inghetata de iaurt marmorata cu afine, folosind afine proaspete sau congelate si dezghetate, in loc de mure.
• In loc de esenta de vanilie, in amestecul de oua se adauga 1 lingurita scortisoara.
• Pentru inghetata de iaurt cu capsuni, se face crema de ou ca in reteta principala, dar nu se pune esenta de vanilie. Se raceste, apoi se adauga iaurtul. 500 g de capsuni se fierb incet cu sucul de la 1/2 lamaie si 55 g zahar tos, pana se moaie. Se lasa sa se raceasca, apoi se trec printr-o sita. Se bate piureul de capsuni uniform in amestecul de crema de ou si iaurt, apoi se congeleaza ca in reteta principala.

Avantaje:


• Murele nu sunt numai o sursa excelenta de vitamina C, dar sunt una din cele mai bogate surse de vitamina E din fructe.
• Aceasta inghetata de iaurt delicioasa are mult mai putin zahar si calorii decat majoritatea inghetatelor de iaurt din comert.
</p>
Vote it up
195
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza