Ingerul din Piran

Un medic nascut in Ghana a devenit primul primar de culoare din Europa de Est
<p>Biroul primarului orasului sloven Piran, aflat pe malul marii, este ocupat acum de un om care nici macar nu auzise de Slovenia in 1977, cand se imbarcase pentru un zbor din Accra, capitala Ghanei, catre Belgrad. Peter Bossman era atunci un tanar student care incerca sa scape de arestare, pentru ca participase la proteste politice impotriva dictaturii militare din Ghana. A reusit. Si-a continuat studiile in fosta Iugoslavie, si-a obtinut diploma de medic in 1985 la Universitatea din Ljubljana, iar apoi s-a casatorit cu Karmen Lakovic, din Croatia, pe care a cunoscut-o in timpul facultatii. Cei doi s-au stabilit in Slovenia.
Bossman isi aminteste momentul cand a coborat din tren, in gara din Ljubljana, cu mai bine de 33 de ani in urma. S-a indragostit imediat de Slovenia: „Era atat de verde si de curat!“, isi aminteste el.
Bossman are acum 54 de ani si e tatal a doua fete. Dupa alegerile din noiembrie, a devenit primarul orasului Piran, de la granita cu Croatia. Este o zona bilingva, care are legaturi istorice si lingvistice puternice cu Italia, care are si ea iesire la Golful Trieste.
In campania electorala, Bossman, a candidat din partea partidului social-democrat, iar fostul primar al orasului a fost un oponent puternic. Candidatura lui Bossman a fost criticata, pentru ca nu stapaneste foarte bine limba slovaca. Problema traficului, somajul si turismul nu pot fi imbunatatite prin gramatica si sintaxa, ci printr-o vointa puternica de a actiona.
Mai exact, Bossman a promis ca va imbunatati sistemul de transport al orasului si va cumpara mai multe autobuze si tramvaie, pentru a dezvolta si turismul. Piran urma sa devina un centru regional. Bossman planuieste sa dezvolte economia locala prin crearea unei marci „Produs in Piran“, pentru a comercializa alimente, sare, ulei de masline si alte produse fabricate in regiune.
Prietenii sai sustin ca aceste planuri au fost pe placul locuitorilor, pentru care medicul reprezinta un exemplu pozitiv, demn de urmat. Bossman, pe care oamenii l-au poreclit „Ingerul Negru“, are un puternic simt al responsabilitatii: „Daca esti in stare sa realizezi ceva, este datoria ta sa faci treaba pana la capat. Cetatenii din Piran nu se uita la culoarea pielii, ei ma judeca dupa faptele mele“.
Un om al dialogului, el se declara  „in favoarea rezolvarii problemelor pe cale pasnica“. Are un profund respect pentru personalitati ca Martin Luther King, Mahatma Ghandi si Winston Churchill.
Bossman s-a hotarat sa studieze medicina pentru ca il admira pe tatal sau, care a fost prietenul si medicul personal al lui Kwame Nkrumah, marele erou al independentei ghaneze. Tatal sau a ajutat la deschiderea unui mare numar de ambasade in Europa si in nordul Africii. Astfel, Bossman calca pe urmele tatalui sau.
Dupa cum il descriu prietenii, noul primar e o persoana sincera, cu o dorinta puternica de a ajuta, iar acest lucru il face sa fie unic pe scena politica. Este unul dintre fondatorii centrului The Tree of Life (Copacul Vietii), pentru tratarea dependentelor, construit in Izola, langa Piran. „Vad multe asemanari intre munca de medic si cea de primar. Ca medic, descoperi o problema si trebuie sa te hotarasti ce solutii aplici. Nu poti astepta la nesfarsit. Asa imi voi desfasura si indatoririle de primar.“
De la statutul de student imigrant indragostit de Slovenia si pana la cel de prim edil de culoare din Europa de Est e cale lunga. Presa internationala l-a denumit „Obama din Piran“. El sustine ca este onorat de aceasta asemanare, dar prefera sa i se spuna mai simplu, „Bossman, primarul din Piran“.

Peter Bossman – Carte de vizita
Data nasterii:  2 noiembrie, 1955
Locul nasterii: Accra, Ghana
Domiciliul actual: Lucija, Slovenia
Realizari: In noiembrie 2010 a devenit primul cetatean sloven de culoare care a fost ales pentru o functie politica importanta
Scopul sau: Sa administreze bine Piranul.</p>

Vote it up
354
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza