Infometarea ne face bine

Sa mananci de-a lungul intregii zile, fara un program stabilit, creaza tulburari metabolice
 

<p>

Inca din copilarie ni se spune ca avem nevoie de trei mese pe zi. In ciuda acestei convingeri populare, cercetarile oamenilor de stiinta sugereaza ca nu trebuie sa mancam de multe ori in cursul zilei, pentru ca acest obicei ne-ar putea afecta sanatatea. Astfel de concluzii au dat nastere asa-numitului „post intermitent”, care presupune restrictionarea meselor si a aportului caloric. Iata de ce unii oameni de stiinta sunt de parere ca ar trebui sa incercam sa ne infometam un pic in timpul zilei.

Multi oameni asociaza postul cu ritualuri religioase sau cure de curatare a organismului, care sunt tinute doar de cateva ori pe an. In realitate posturile pot include diverse strategii printre care si limitarea numarul de mese consumate in anumite zile ale saptamanii. Restrictia calorica pentru durate lungi de timp, spun specialistii, prevenind aparitia unor probleme de sanatate. Totusi, inainte de a intra in amanunte, trebuie mentionat ca postul intermitent nu este pentru toata lumea. Mai intai, trebuie consultat medicul pentru a te asigura ca esti destul de sanatos incat sa iti permiti sa iti restrictionezi aportul de calorii pentru o anumita perioada de timp.

Unul dintre cele mai importante studii din acest domeniu a fost realizat anul trecut la Salk's Regulatory Biology Laboratory. Intr-un experiment, biologul Satchidananda Panda a restrictionat intervalul de timp in care erau hraniti soarecii din laborator. Astfel, subiectii au ajuns sa fie hraniti doar intr-un interval de 8 ore, in fiecare zi. Cum soarecii sunt animale nocturne, cele 8 ore in care li s-a permis sa manance au fost cuprinse in timpul noptii. Prin acest experiment, cercetatorii si-au propus sa studieze daca obezitatea si bolile metabolice, precum diabetul, sunt rezultatul dietelor bogate in grasimi sau o forma de perturbare aparuta in ciclul metabolic. Pe tot parcursul studiului, Panda le-a administrat soarecilor multa grasime. De fapt, 60% din caloriile consumate de animale erau derivate din grasimi (care au simulat alimentele precum chips-urile si inghetata). De asemenea, cercetatorii au creat un grup de control care a avut aceeasi dieta ca celalalt grup de soareci dar care a avut si permisiunea de a manca la orice ora doreste.

Dupa 100 de zile, grupul de control era alcatuit din indivizi care luasera foarte mult in greutate, aveau nivelul colesterolului ridicat si care experimentasera probleme la ficat si un control motor diminuat. Indivizii din celalalt grup de soareci, in schimb, cantareau cu 28% mai putin si nu au dat semne de probleme de sanatate. Important este ca ambele grupuri au consumat aceeasi cantitate de calorii, doar ca unora li s-a permis sa manance oricand, pe cand altii au avut doar un program fix. Prin urmare, oamenii de stiinta au concluzionat ca restrictionarea perioadei in care indivizii se hranesc poate preveni aparitia bolilor metabolice, cel putin in cazul soarecilor. Ei sustin ca mancatul de-a lungul intregii zile, fara un program stabilit, creaza tulburari metabolice. Raspandirea aportului caloric pe intreaga durata a timpului tulbura caile metabolice care sunt reglate de ceasurile circadiene. Este posibil sa extrapolam asta si la oameni. Desi antropologii nu cunosc inca dieta stramosilor nostri din Paleolitic, este putin probabil ca acestia sa se fi asezat pentru a lua micul dejun, pranzul si apoi cina.

Aceste mese fac parte din rutina omului modern si prin urmare este probabil ca stramosii nostri sa fi mancat o data sau de doua ori pe zi, rezistand multe ore fara hrana.

De asemenea, un studiu publicat la sfarsitul lunii trecute (ianuarie 2013) a indicat ca restrictia calorica are capacitatea de a lungii telomerii care au efect protector asupra ADN-ului si a materialului genetic.

</p>

Vote it up
305
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza