Incorect ecologic

Anne Roumanoff este o cunoscută umoristă franceză. Trăieşte la Paris.
 

RECUNOSC: îmi place să fac baie. Băi relaxante, fierbinți, în cada plină. Chiar dacă soțul meu încearcă să-mi diminueze satisfacția: „Nu ți-e rușine să irosești atât de multă apă?!“ Fiica mea de șase ani emite și ea verdicte: „Omori planeta!“

Dar eu îmi fac datoria față de planetă. Chiar o fac. Nu mai las apa să curgă în timp ce mă spăl pe dinți. Umplu cada doar pe jumătate – când soțul meu e prin preajmă. Folosesc un cărucior pentru cumpărături și renunț, responsabilă, la pungile de plastic. Nu am mașină personală, dar sunt totuși prea temătoare pentru a sări pe o bicicletă. Am încercat chiar să înlocuiesc detergentul pudră pe bază de fosfați cu un săpun ecologic, dar m-am trezit că tânjesc după mirosul de vanilie al balsamului sintetic.

Intru cu regularitate în magazine cu produse organice, chiar dacă vânzătoarea se mișcă în reluare, pentru că se hrănește cu morcovi și gulii. Clienții sunt și ei lipsiți de energie. Se mișcă de parcă ar pluti, atât de concentrați asupra funcționării intestinelor lor, încât dau peste tine. „Scuze“, murmură apoi, cu o voce apatică și anostă ca o supă de soia.

Sunt la curent cu tot ceea ce ar trebui să fac, dar sunt zile în care, pur și simplu, îmi lipsește voința de a salva planeta. Pachețelele cu mâncare pentru o singură persoană sunt un păcat, dar atât de practice!

Aerosolii sunt răi, dar deodorantele stick nu-mi plac! Nu returnez cu religiozitate bateriile uzate la magazin. Nu am suficientă energie. Sfinte Leonardo DiCaprio, cel care dorești salvarea planetei, roagă-te pentru mine! Ca penitență, voi face un duș rece, pe întuneric, și voi folosi săpun cu nămol din Marea Moartă!

Vote it up
347
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza