Inapoi in viitor

Unele orase din Franta experimenteaza o modalitate ecologica de a strange gunoiul. S-au intors la cai si la carute 
 
<p>„Haideti, fetelor!“ spune Laurence Gaffe, pocnind din cand in cand din bici, deasupra dosurilor mari din fata noastra.
„Fetele“, Phydo si Odyssee, nu au nevoie de prea multe indemnuri. Mergand alaturi, cei doi cai se sprijina cu putere in ham si isi iutesc pasul din bu-iestru in trap. Lovesc ritmic cu copitele pavajul, iar sunetul pare un ecou dintr-o alta vreme.

Suntem la jumatatea traseului lor de dimineata prin Pont-Sainte-Marie, o suburbie rezidentiala din Troyes, oras situat in centrul regiunii Champagne, la doua ore est de Paris. Pe langa noi alearga omul care strange gunoiul, Gerard Maladière. Cand Laurence opreste caii, Gerard ridica saci de hartie de pana la 30 de kilograme, plini cu gunoaie ecologice de gradina – ramu–rele de copaci, frunze si plante taiate, depozitate de proprietari la porti – si le arunca in cosul carutei neacoperite, trasa de Phydo si Odyssee.

La urmatoarea oprire, o proprietara zambitoare, cu un aparat foto in mana, traverseaza in graba gazonul ca sa prinda niste poze cu „fetele“. „Traim intr-o viteza nebuna“,  spune ea. „Caii ne aduc aminte de o viata mai linistita“. Mai departe, o angajata iese la fereastra si zambeste strengareste. „Stau inchisa in birou toata ziua“, ne explica ea. „Caii acestia imi fac ziua mai frumoasa si imi incalzesc inima.“
„Am o relatie speciala cu Phydo, iapa noastra din rasa Percheron“, spune Laurence, directoarea in varsta de 26 de ani a Hippo-Ecolo, compania care a initiat ineditul serviciu de colectare a gunoiului. „Era imposibil de strunit la inceput. si acum, sunt singura persoana care poate lucra cu ea.“
Acest sistem de strangere a gunoaielor a inceput cu doi ani in urma. „Colectarea cu ajutorul cailor in locul masinilor le confera un soi de prestigiu lucratorilor“, spune Laurence. „Iar oamenii devin mai binevoitori.“

Are dreptate. Cand am trecut la trap pe langa un grup de copii care se indreptau spre scoala, acestia ne-au facut cu mana. „Ce draguti sunt!“, a exclamat o fetita. Apoi, in apropierea pasunii unde caii urmau sa fie deshamati pentru a se destinde o ora intre schimburi, mai vin si alte dovezi de afectiune. O femeie mai in varsta, in capot, asteapta rabdatoare la poarta numai ca sa admire caii. „Ii ador“, spune ea.

Si nu este singura. Mai mult de 100 de orase din Franta angajeaza cai si carute pentru a colecta gunoiul – atat cel biodegradabil, cat si resturile care pot fi reciclate, cum ar fi conserve, sticle de plastic si cartoane. Si asta nu doar pentru ca animalele acestea sunt mult mai simpatice decat masinile zgomotoase si urat mirositoare, ci pentru ca reprezinta o solutie mai coerenta, atat pentru binele mediului inconjurator, cat si pentru bugetele locale.
Un cal inhamat la caruta inregistreaza o emisie de carbon mai mica decat un european mediu, ca sa nu mai vorbim de un camion de 20 de tone cu motor Diesel, care colecteaza de obicei gunoiul. In plus, entuziasmul pe care il creeaza in comunitati determina o reciclare mai sarguincioasa si venituri mai mari pentru consiliile locale.

Ideea da roade de peste zece ani. La inceput, colectarea gunoiului in acest stil traditional a fost mai mult o chestiune de salvare a unor rase de cai de povara batrani, decat de protejare a planetei. Destinatia cea mai probabila a unor cai cum sunt Phydo si Odyssee ar fi fost abatorul si, de aici, tigaile din Franta, Italia ori Japonia, unde carnea de cal este la mare cautare.
O alternativa, promovata de Haras Nationaux, crescatoria nationala de cai din Franta, insarcinata cu cresterea si asigurarea descendentei raselor de cai, a fost valorificarea a cat mai multi cai de povara. Acestia au fost pusi sa faca ce stiu ei mai bine: sa munceasca.

Caii nu se potrivesc oriunde. Nu sunt o solutie pe distante lungi in zone rurale sau pentru a servi putinele puncte de colectare dintre blocuri. „Nu putem folosi caii peste tot. Trebuie sa alegem“, explica Sandra Coillot, veterinarul care ingrijeste cei patru cai de la Hippo-Ecolo. „Ii putem introduce in centrele istorice ale oraselor si in suburbiile cu case particulare.“

Printre primele localitati care au vrut sa vada daca aceasta solutie inedita li se potriveste a fost Trouville-sur-Mer, o statiune de pe coasta Normandiei. Provocarea a constat in colectarea, intr-un mod eficient, silentios si vizibil, a deseurilor provenind de la cele 80 de restaurante ale orasului, specializate in fructe de mare – in mare parte stridii si crustacee. Toate aceste gunoaie erau biodegradabile sau reciclabile, dar fara folos atunci cand se foloseau metode de colectare traditionale,  in care resturile nesortate erau incarcate la gramada intr-un camion.

In 1999, orasul a incercat, mai intai, camioane pe benzina, mai putin poluante decat cele diesel, apoi masini electrice. Intr-un final, a urmat exemplul orasului Saint-Pierre-sur-Dives, din sudul Normandiei, care testase deja colectarea gunoiului cu ajutorul cailor. Pentru asta, Consiliul local din Trouville a votat pentru alegerea lui Festival de Mai, un cal normand tanar cu un gabarit enorm, bine antrenat, care mai lucrase inainte la Disneyland Paris, unde trasese un… tren.
Oare avea sa functioneze? Autoritatile nu erau sigure, dar s-au gandit ca merita o incercare. Festival a devenit atat de popular printre patronii de restaurante, incat, in sase luni, oferin-
du-i-se cate o bucata de paine sau un morcov la fiecare 50 de curti de pe traseu, luase inca 90 de kilograme in greutate. </p>

<p>(P) Ai nevoie de bani? 18 ron/zi pentru 25.000 lei credit de nevoi personale. Aplica </p>
 

Vote it up
510
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza