Inaltimea si riscul de cancer

Specialistii s-au declarat surprinsi cand au descoperit ca riscul de aparitie a cancerului este mai curand legat de inaltime si nu de greutate
 

<p>

Cercetarea lor a indicat ca inaltimea este asociata cu riscul de aparitie a cancerului de san, de colon, endometrial, renal, ovarian, tiroidian, a mielomului si a melanomului

Oamenii de stiinta de la Universitatea Yeshiva au constatat ca, in randul femeilor, riscul de aparitia a cancerului creste cu 13 procente la fiecare 10,01 centimetri in plus in inaltime.

Mai mult, aceasta asociere nu a disparut nici dupa ce oamenii de stiinta au luat in considerare factorii cunoscuti pentru influentarea cancerului.

„Am fost surprinsi de numarul total de zone canceroase din corp care erau asociate cu inaltimea. In urma studiului s-a constatat ca mai multe tipuri de cancer au fost asociate mai curand cu inaltimea decat cu indicele de masa corporala”, a declarat Geoffrey Kabat de la Universitatea Yeshiva.

„In cele din urma, cancerul este rezultatul unui proces legat de crestere. Asadar pare logic ca hormonii sau alti factori de crestere care influenteaza inaltimea sa aiba efect si asupra riscului de cancer”, a mai explicat acesta.

De asemenea, autorii studiului au mai explicat si faptul ca in loc sa fie un factor in sine, inaltimea este un indicator a mai multor factori care cresc riscul de aparitie a cancerului. Unii dintre acesti factori includ materialul genetic, nutritia, dieta si alte variabile de mediu care afecteaza dezvoltarea la inceputul vietii.

Cercetarea celor de la Universitatea Yeshiva a analizat date dintr-un studiu, realizat in perioada 1993 si 1998, la care lusera parte femei aflate in perioada post-menopauza a caror varsta era intre 50 si 79 de ani. La inceputul studiului, femeile au raspuns la o serie de intrebari cu privire la activitatea fizica, inaltimea si greutatea lor. Dintre acestea, oamenii de stiinta au identificat ca 20.928 fusesera diagnosticate cu unul sau mai multe cancere invazive in urmatorii 12 ani.

Dupa ce au luat in considerare mai multi factori de risc care influenteaza dezvoltarea cancerului, precum varsta, greutatea, educatia, fumatul, consumul de alcool terapia cu hormoni etc, oamenii de stiinta au constatat ca pentru fiecare crestere in inaltime de 10 cm se inregistra o crestere a riscului de dezvoltare a cancerului de orice tip, de 13 procente.

Analizand fiecare tip de cancer, oamenii de stiinta au constatat ca, de fapt acesti 10cm cresteau diferit riscul de aparitie a cancerelor. Mai exact, riscul de aparitie a melanomului, a cancerului de ovare, de san, de colon sau endometrial crestea la fiecare 10 cm cu 13-17 procente, in timp ce riscul de aparitie a cancerului de rect, a celui de tiroida de sange sau de rinichi era intre 23 si 29 de procente.

Mai multe detalii AICI

</p>

Vote it up
144
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza