In culisele depresiei

71 la suta dintre cei care fac terapie scapa de tristete
<p>Legatura dintre suflet si creier
Cel putin una din cinci persoane care sufera o operatie de bypass trece prin depresie, ceea ce creste riscul unor boli cardiace. Terapia comportamentala si cognitiva (TCC), o terapie bazata pe discutii cu pacientul, poate fi de ajutor. Un studiu recent a aratat ca 71% dintre pacientii care au facut terapie comportamentala au scapat de depresie dupa trei luni. Prin comparatie, numai o treime din cei care nu au facut tarapie au reusit sa depa§easca aceasta stare.

Treci mai usor peste depresia postpartum (baby-blue)
Aproximativ 13% dintre proaspetele mamici trec prin depresie postpartum. Cu toate acestea, multe dintre ele nu au incredere in medicamentele antidepresive. Un studiu realizat pe femei care prezentau un risc crescut de a dezvolta depresii, arata ca si consilierea merita sa fie incercata. Jumatate dintre femeile participante la studiu au fost sunate de voluntari, care, la randul lor, trecusera prin depresii postnatale. Rezultatul: in cazul lor, riscul de a face depresie a scazut cu 50% comparativ cu cel al femeilor care au ajuns in stadiul de a trece printr-o astfel de stare §i nu au primit niciun ajutor.

Un clasament al antidepresivelor
Nu trebuie sa presupunem automat ca antidepresivele de generatie recenta sunt mai bune decat cele vechi, spun cei care au analizat 117 studii in care au foat implicati peste 25.000 de pacienti cu depresie majora. Datele au aratat ca Zoloft (disponibil din 1992) si Lexapro (disponibil din 2002) au fost cele mai eficiente in imbunatatirea starii pshice si au determinat mai putini pacienti sa renunte la tratament datorita efectelor secundare mai putin deranjante decat la celelalte medicamente. “Daca iei un tratament care functioneaza nu are niciun rost sa-l schimbi”, spune autorul studiului, dr. Andrea Cipriani, “dar daca abia acum incepi tratamentul, nu e rau sa iei in considerare Zolofost sau Lexapro”.

Ajutor pentru cei fara speranta
Aproximativ 20% dintre cei care se trateaza de depresie nu simt nicio ameliorare in urma medicamentelor sau a pshihoterapiei. Un nou tratament, care presupune stimularea prin electrozi implantati pe creier, a adus o imbunatatire cu 22% a simptomelor pacientilor fata de numai 3% la cei care au primit un alt tratament. “Oamenii acestia sunt bolnavi de foarte multa vreme”, spune dr, Emad N. Eskandar, cercetator. “Un ajutor cat de mic este deosebit de important”.</p>

Vote it up
137
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza