In atentia parintilor!

13 lucruri pe care pediatrul nu ti le-ar spune
 

<p>

1. Vrei sa eviti asteptarea? Programeaza-ti consultatia la mijlocul saptamanii si intreaba daca e liber la primele ore ale diminetii sau imediat dupa pranz.

2. Chiar daca studiile arata ca, la copiii de peste doi ani, antibioticele pentru infectiile la urechi sunt rareori mai bune decat a sta si a astepta sa treaca de la sine, multi dintre noi le prescriu oricum. Vrem sa ne simtim utili. Daca prescriu un antibiotic, iar copilul tau se face bine peste cateva zile, sunt privit ca un geniu.

3. Vrei ca vaccinul sa fie mai putin dureros pentru bebelusul tau? Intreaba daca poti sa-l alaptezi la san in timpul injectiei. Daca ai un copil mai mare, vezi daca poti folosi un spray racoritor ori o crema anestezica pentru a atenua durerea.

4. Nu ma intreba daca pot sa consult rapid si o ruda care nu are programare. Daca mama ta ar merge cu tine la ginecolog, i-ai spune vreodata medicului tau: “Doctore, te superi daca o urci si pe ea masa si te uiti un pic rapid?” Fiecare pacient merita o evaluare completa.

5. Uneori avem mai putin de zece minute pentru un pacient, asa incat profita la maximum de acest timp si intreaba mai intai despre ce te preocupa cel mai tare. Daca ai o multime de intrebari, solicita din start o intrevedere mai lunga.

6. Chiar daca iti spun ca, atunci cand bebelusul tau a mai crescut, sa-l lasi sa planga pana ce adoarme din nou, nu ma intreba daca eu am facut la fel cu propriii mei copii. Nu am facut-o.  

7. Daca ai o problema urgenta si receptionera iti spune ca nu mai e loc pentru programari, intreaba daca e disponibila vreo asistenta medicala si explica-i situatia ta. Adesea ea te poate ajuta sa fii vazuta de medic, chiar daca programul acestuia e incarcat.

8. Nu intarzia sa-ti tratezi copilul pentru ca vrei ca eu sa-i vad simptomele. Oamenii fac asta adesea. “Nu i-am dat Nurofen sau Panadol, pentru ca am vrut sa vedeti ce febra are.” “Nu am folosit aparatul pentru aerosoli pentru ca am vrut sa vedeti ce respiratie suieratoare are.” Te cred ca a avut febra ori ca respira zgomotos. Intarzierea tratamentului nu face decat sa prelungeasca suferinta copilului.

9. Cand spui “Nu-i place cand va uitati in urechile lui”, ii amintesti copilului cum a fost ultima data si compromiti si actualul consult. Fii direct si la obiect: “E timpul ca doctorul sa se uite in urechile tale.”

10. Sigur, noi avem o camera de asteptare cu tot ce e nevoie pentru copii. Dar germeni sunt peste tot si nu putem dezinfecta dupa fiecare pacient. Sfatul meu? Adu-i copilului jucariile lui, iar daca atinge ceva, sterge-i mainile cu servetel dezinfectant.

11. Nu-i spune copilului ca medicul ii va face o injectie daca nu va fi cuminte. Nu-i voi face.

12. Investigatiile mai complexe nu se fac la o vizita de rutina. In cazul in care copilul tau s-a plans de dureri de cap luni de zile, e posibil sa-ti spun sa faci o noua programare. Trebuie sa acord toata atentia acelei probleme, iar astfel de investigatii trebuie programate si ele din timp.

13. Nu suntem mai bine platiti ca alti medici. Uneori chiar mai prost. Pacientii nostri fac caca pe noi, pipi, vomita sau chiar mai rau. Dar noua ne place sa ajutam copiii si de aceea ne facem treaba.

</p>

Vote it up
125
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza