Importanța analizelor medicale

Prevenirea este întotdeauna cel mai bun tratament
 

Lăsate în voia lor, micile probleme de sănătate se transformă în probleme severe. O ușoară hiperglicemie se transformă în diabet; prehipertensiunea devine hipertensiune arterială; niște celule cu aspect neobișnuit se transformă în cancer. Cea mai bună metodă de protecție: detectați din timp acești „inamici“ invizibili ai sănătății, când pot fi opriți și chiar înlăturați cu ușurință.

Cea mai bună strategie de prevenire a dezastrelor medicale majore este un stil de viață adecvat, însă chiar și cel mai sănătos organism poate fi afectat de probleme. Iată de ce specialiștii au clasificat efectuarea analizelor recomandate pe locul patru al listei de „rețete“ pentru o viață sănătoasă. Mulți dintre noi ignoră aceste teste importante și ușor de făcut. Lipsa de timp, teama de a nu descoperi o problemă sau convingerea greșită că suntem sănătoși ne pot determina să trecem cu vederea un test de diagnosticare – și ulterior să regretăm această decizie. Iată câteva lucruri de care ar trebui să mai țineți cont:

 

Economisiți timp. Faceți-vă analizele când vă duceți la medic pentru probleme minore de sănătate. V-ați făcut o programare la medic pentru dureri în gât, o infecție a sinusurilor sau alte probleme mărunte? Întrebați-l dacă puteți face chiar atunci niște analize simple, precum nivelul de colesterol, tensiunea arterială și glicemia, în loc să vă programați separat pentru o consultație anuală. (Firește, pentru teste complexe precum o colonoscopie, mamografie sau test de densitate osoasă aveți nevoie de o programare specială.)

Detestați să mergeți la doctor? Duceți-vă împreună cu soțul/soția sau un prieten. Faceți-vă împreună programare la medicul de familie pentru verificarea tensiunii arteriale, analiza nivelului de colesterol și a glicemiei. Susțineți-vă reciproc atunci când aveți nevoie de controale specializate pentru diagnosticarea cancerului mamar sau de prostată.

Dezvăluiți istoricul familial. Spuneți-i medicului dacă o rudă apropiată a avut un atac de cord, un accident vascular cerebral ori a fost diagnosticată cu cancer sau diabet.

Menționați depresia. Medicii ar trebui să verifice și existența unei eventuale depresii, dar nu o fac întotdeauna. Spuneți-i medicului dacă suferiți de tristețe sau deznădejde accentuată. Există tratamente care vă pot ajuta.

Interesați-vă despre vaccinări. Pe lângă vaccinul antigripal anual, după 60 de ani trebuie să vă faceți un vaccin contra zona zoster, iar după 65 de ani unul contra pneumoniei.

Țineți evidența analizelor. Nu așteptați ca medicul să vă spună că e timpul să vă verificați din nou nivelul colesterolului. Notați-vă într-un caiețel analizele și vaccinurile efectuate, împreună cu data.

 

Sursa: Reader’s Digest – “O viață fără boli” 

Vote it up
258
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza