Importanţa familiei si a relatiilor implinite

Nu subestimati niciodata importanta unei relatii apropiate cu familia dvs.
 

Ea va ofera fericire si un sprijin emotional nepretuit, avand totodata numeroase beneficii pentru sanatate – printre care scaderea numarului de raceli si a tensiunii arteriale. De asemenea, cercetatorii au descoperit faptul ca persoanele care au o legatura stransa cu alti indivizi sau care se bazeaza pe un sistem solid de sprijin cad mai greu victima stresului si bolilor legate de stres decat persoanele care se simt izolate si lipsite de sprijin. Ceea ce conteaza nu este numarul relatiilor pe care le stabilim cu cei din jur, ci calitatea lor. In plus, studiile arata ca sprijinul emotional primit de la prieteni si de la cei dragi are un efect pozitiv asupra sistemelor cardiovascular, hormonal si imunitar, reduce tensiunea arteriala si nivelul colesterolului si, in ultima instanta, ne ajuta sa traim mai mult.

Desi toti avem nevoie de perioade de singuratate pentru a ne regasi pe noi insine, este important sa recunoasteti beneficiile cultivarii relatiilor.

A da si a primi. Atunci cand va simtiti deosebit de stresat, reactia obisnuita este sa va izolati de ceilalti, deseori fiindca nu va simtiti in stare sa le raspundeti. Poate lua nastere un cerc vicios: cu cat va indepartati mai mult de cei din jur, cu atat va simtiti mai izolat si chiar mai nesociabil. Dar astfel refuzati ceea ce v-ar putea oferi ceilalti. De fapt, atunci cand cereti ajutorul celor din jur, acestia se vor simti valorosi si utili, iar cand vor avea probleme vor fi dispusi sa apeleze la dvs.

Multi dintre noi credem ca relatiile noastre merg de la sine, mai ales cele cu persoanele apropiate. Deseori ne astep­tam sa prospere fara sa ne gandim prea mult la ele si fara sa le abordam in mod creativ, dar adevarul este ca relatiile au nevoie de atentie pentru a nu se ofili si stinge.

Prietenul la nevoie se cunoaste. Conform studiilor, multi barbati supusi stresului se izoleaza, devin necomunicativi si tin in ei nemultumirile, in timp ce femeile aflate in situatii stresante tind sa devina mai expansive si sa-si asume tot mai multe responsabilitati, canalizandu-si stresul catre activitati care le pot epuiza in mod inutil. Ambele reactii sunt extreme si pot agrava problemele in loc sa le rezolve. In asemenea cazuri, prietenii si familia pot fi de ajutor. Ei va vor ajuta sa vedeti situatia mai clar si va vor convinge sa o luati mai usor sau vor discuta cu dvs. despre ce va ingrijoreaza. Cand va simtiti coplesit, relatiile pot fi o resursa pretioasa. Nu va izolati.

Vote it up
138
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza