Implant dentar pentru diabetici

Multi dintre cei bolnavi de diabet se confrunta cu probleme stomatologice grave
 
<p>
Studii realizate la nivel international in ultimele doua decenii, precum si experienta medicala recenta demonstreaza ca pacientii cu diabet care isi tin in limite normale indicele glicemic pot beneficia de avantajele implantului dentar. Peste 800.000 de romani cu diabet sunt luati in evidenta de catre medicii endocrinologi, multi dintre acestia confruntandu-se cu probleme stomatologice grave.
 “Bolnavii de diabet zaharat, atat de tipul I, cat si de tipul II, pot fi candidati pentru un implant dentar daca urmeaza tratamentul indicat de medicul endocrinolog. Stomatologia evolueaza la fel de repede ca alte arii ale medicinei si suntem acum in masura sa spunem ca orice pacient cu diabet care isi tine in limite normale indicele glicemic poate beneficia de implant dentar, la fel cum poate beneficia orice pacient fara diabet. Cel mai important aspect pentru succesul interventiei este ingrijirea orala post-operatorie, care trebuie sa fie extrem de riguroasa”, sustine dr. Oana Taban, de la Dent Estet.
Potrivit studiului “Dental Implants in the Diabetic Patient”, realizat in Statele Unite ale Americii pe 34 de pacienti cu diabet de tipul II care urmeaza tratamentul prescris de medicul specialist, a reiesit o rata de succes a implantului dentar de 92,7%. De asemenea, nu mai putin de 16 studii realizate la nivel international, cu monitorizarea pacientilor pe perioade de la 4 luni la 12 ani, au aratat ca rata de esec a implantului dentar la pacientii cu diabet zaharat a variat de la 1% la 14,3%, depinzand de nivelul de control al bolii si de igiena dentara. In comparatie, rata de esec a implantului la pacientii neafectati de diabet este de 5%.
„Grija pentru dantura este foarte importanta pentru o persoana cu diabet zaharat, o dantura sanatoasa avand efecte benefice asupra capacitatii sale nutritionale si asupra starii de sanatate generale. O comunicare buna medic-pacient este esentiala in acest caz pentru intelegerea nevoilor de sanatate ale pacientului si pentru alegerea celei mai bune solutii in vederea rezolvarii problemelor stomatologice”, mai adauga dr. Alexandru Georgescu, specialist implantolog.
</p>
Vote it up
138
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza