idei mari detalii mici

CINE / CUM / ACUM / MAI
 
EDUCAȚIE SOCIETATE SĂNĂTATE
Un sfert din copiii
care consumă alimente procesate (chipsuri, dulciuri și sucuri acidulate) conținând grăsimi hidrogenate și mult zahăr au șanse cu 10% mai mici de a progresa normal în școala primară, arată un studiu realizat de Universitatea din Bristol, Marea Britanie. Studiul s-a bazat pe date culese timp de un deceniu de la 14.000 de mame. Rezultatele sugerează că dieta de acasă e mai importantă decât masa de la școală.
Biblioterapia
este utilizarea literaturii cu scopul de a-i ajuta pe oameni să se confrunte cu propriile probleme sau să își schimbe viața. Practica a apărut în anii 1930 ca o ramură a biblioteconomiei americane, când bibliotecarii au alcătuit liste cu lecturi care îi ajută pe cititori să-și schimbe ideile, sentimentele și comportamen- tul în scop terapeutic. Se bazează pe faptul că cititorii se identifică cu personajele din cărți, obiectivându-și și depășindu-și propriile emoții.
Un sondaj de opinie
recent comandat de Colegiul Medicilor din România arată că 21% din români nu sunt mulțumiți de profesionalismul și pregătirea medicilor din spitalele și clinicile din sistemul public de sănătate. Prin comparație, potrivit aceluiași studiu, cei care se declară mulțumiți de acest aspect sunt de două ori mai numeroși: 42%. Cea mai mare nemulțumire a românilor e însă legată de clădirile și dotările spitalelor.
Asigură-i puștiului
succesul școlar hrănindu-l corect. TheDietChannel.com sugerează: ouă și pâine cu semințe (conțin cholina, care protejează creierul). De asemenea, pachetul copilului trebuie să conțină un fruct și niște nuci sau migdale, care îmbunătățesc memoria și funcțiile cognitive. Același efect îl au și acizii Omega din pește.
Aplicată cu succes
în domeniul educației, bibliote-rapia a ajuns și în peniten- ciarele americane. Programul național Changing Lives Through Literature (Vieți schimbate prin lite-ratură), care le permite condamnaților să se înscrie într-un club de lectură (uneori chiar fără să mai execute pedeapsa), a redus recidivele cu 60%-100%.
Ca un prim pas
în creșterea calității îngrijirilor me-dicale, pacienții vor putea aprecia dacă au beneficiat de tratament corect consultând ghiduri clinice editate de societățile medica- le de specialitate. Primul din această serie, care se adresează deopotrivă medicilor și pacienților, e ghidul pentru astm. Se găsește la www.srp.ro/medici-gina.html
Vote it up
3
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza