Idei bizare… care au funcționat!

O idee care părea de doi bani se transformă într-una de milioane
 

Cineva vine cu o sugestie care pare stupidă, altcineva spune: „Ce avem de pierdut? S-o încercăm şi pe asta!“ şi, spre surprinderea tuturor, planul are succes. Iată povestea câtorva astfel de idei.

 

Grevă „la pat“

55 de kilometri parcurşi în jumătate de zi – atât le lua locuitorilor din satul columbian Barbacaos să ajungă în cel mai apropiat oraş. Drumul care leagă satul de restul lumii devenise deja faimos pentru starea sa deplorabilă. Vraful de cereri pentru reparaţia şoselei rămânea nebăgat în seamă. Ultima picătură a venit când o tânără mamă şi copilul ei nenăscut au murit în ambulanţă, după ce maşina a rămas blocată pe drum. Femeile din Barbacaos au declanşat un protest în masă ce avea să devină renumit sub numele de „mişcarea picioarelor încrucişate“. Pe scurt, femeile din sat au decis să nu mai facă amor până ce drumul care ieşea din oraş avea să fie reparat.

A funcţionat!

Greva s-a încheiat în luna octombrie a aceluiaşi an, când buldozerele au început reparaţiile. Cu noua şosea, drumul până la cea mai apropiată localitate se scurta cu şase ore.

Sursa: pri.org

 

Bărbaţii cu fustă

În vara anului 2013, oraşul Stockholm a fost lovit de un val de caniculă. Neobişnuiţi cu temperaturile ridicate, angajaţii unei companii feroviare au început să poarte pantaloni scurţi la muncă. Când cei din conducere au considerat că ţinutele nu se înscriu în codul vestimentar al companiei, bărbaţii au renunţat la pantalonii scurţi şi au început să vină la muncă în… fustă.

A funcţionat!

„Femeile poartă fustă, aşa că ar fi o discriminare să le interzicem acest lucru bărbaţilor“, a spus şeful de sindicat. La scurt timp, compania a acceptat pantalonii scurţi.

 

Retur la expeditor

Câinii sunt nişte creaturi minunate, dar au un defect major – nu strâng după ei. Iar în localitatea Brunette, din Spania, situaţia devenea cu atât mai neplăcută, cu cât, la fel ca noi, nici proprietarii de câini nu strângeau după animalele lor pe stradă. Dar agenţia de publicitate McCann a pus la cale un plan: să le trimită stăpânilor mizeria făcută de căţeii lor.

Planul funcţiona în felul următor: un voluntar intra în vorbă cu proprietarul unui câine care nu strânsese după propriul animal, afla numele animalului, îl căuta, de pe telefonul mobil, în baza de date a oraşului după nume şi rasă şi găsea adresa şi numele stăpânului. Culegea apoi mizeria lăsată de căţel pe stradă şi o trimitea proprietarului, cu menţiunea „Obiect pierdut“.

A funcţionat!

În timpul campaniei au fost făcute 147 de livrări, iar mizeria de câine de pe străzile din Brunette a scăzut cu 70%.

 

Porci nepretenţioşi

De când marijuana a fost legalizată în Washington, cultivatorii de canabis au căutat să facă profit şi din resturile rămase de la plantă după colectare. În acelaşi timp, fermierii aveau de-a face cu preţuri costisitoare la hrana porcilor. Astfel, s-a propus să se combine hrana animalelor cu tulpinile şi rădăcinile rămase de la procesarea marijuanei.

A funcţionat!

Surplusul de canabis nu numai că a scăzut costurile de nutriţie, dar a adus şi un avantaj în plus. Consumul de marijuana creşte pofta de ronţăit, aşa că animalele care au înfulecat resturi de canabis s-au îngrăşat cu 10 până la 14 kilograme mai mult, comparativ cu animalele care nu au consumat planta.

 

Lătratul la infractori

După ce doi suspecţi pentru furt de maşini din oraşul american New Haven au refuzat să iasă din casă la somaţii, poliţiştii i-au anunţat că vor trimite după ei câini de poliţie. Singura problemă? La faţa locului erau prea puţini câini. Atunci, câţiva agenţi de poliţie au decis să se furişeze la uşa casei şi au început să imite lătrături fioroase.

A funcţionat!

Infractorii au ieşit afară din casă şi s-au predat.

 

Muzică de pus pe fugă

Tinerii din Portland, un alt oraş american, făcuseră din gară loc de întâlnire. După mai multe încercări nereuşite de a-i alunga, autorităţile s-au gândit că cea mai bună soluţie ar fi ca din difuzoarele gării să se audă numai arii de operă şi muzică clasică.

A funcţionat!

Programul muzical din difuzoare a scăzut considerabil numărul tinerilor între 18-25 de ani, care-şi petreceau timpul liber în gară. La un moment dat, un băiat a ieşit în fugă, tocmai când Carmen a lui Bizet îşi proclama iubirea pentru cel care nu o dorea.

 

Necaz trimis pe apa sâmbetei

O secetă severă şi o proastă întreţinere a canalizării, de atât a fost nevoie ca oraşul Bulawayo, din Zimbabwe, să dea de necaz. Din cauza presiunii scăzute a apei din canalizare, conductele oraşului se înfundau. Ce le rămânea de făcut în lipsa unui plonjor de proporţii? Simplu, a zis consiliul municipal. De două ori pe săptămână, locuitorii oraşului aveau să tragă în acelaşi timp apa la closet. Astfel, se producea destulă presiune pentru a desfunda ţevile din canalizarea oraşului.

A funcţionat!

Un locuitor al oraşului Bulawayo a relatat pentru Associated Press: „Până acum, trasul simultan al apei la toate closetele din localitate a fost un succes“.

 

Oglinzi montane

Până de curând, iarna în Rjukan era o perioadă tristă şi întunecată. Asta pentru că orăşelul din Norvegia este situat într-o vale adâncă şi, timp de şase luni pe an, nu se bucura de nicio rază de soare. Pentru a face lumină, la propriu şi la figurat, cei din oraş s-au decis să pună în practică o idee veche de un secol: construirea unor oglinzi imense pe suprafaţa munţilor dimprejur, care să reflecte razele soarelui în Rjukan.

A funcţionat!

În 2013, trei oglinzi masive controlate prin computer, care urmăreau traiectoria soarelui pe cer, au adus lumina soarelui de toamnă în oraşul Rjukan. Pentru a sărbători, locuitorii din oraşul uitat de soare au sorbit din cocktailuri, în timp ce se bronzau în costume de baie pe şezlonguri. Iarna aceasta este a doua în care locuitorii din oraş se bucură de oglinzile montane.

Vote it up
253
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza