Şi-a salvat fraţii din foc

 

Octavian Gogea să vină în faţă!, s-a auzit vocea adultului îmbrăcat în uniformă de pompieri. Privirile zecilor de copii adunaţi în sala de festivităţi a căminului cultural al comunei şagu îl căutau pline de curiozitate pe cel strigat. Numele lui apăruse şi pe ecranul pe care cu numai câteva minute înainte se derulaseră filmuleţele cu sfaturi despre cum trebuie să acţionezi în timpul incendiilor.

Octavian a simţit cum i se înmoaie picioarele şi, în primul moment, nu a reuşit să se ridice de la locul lui. ştia că e 1 aprilie şi că e ziua lui de naştere, ziua în care împlinea zece ani, dar asta nu i se părea un fapt suficient de important pentru ca acel domn impunător să-l cheme în faţa tuturor. Poate că era o confuzie.

Când aflase că vor veni pompierii să le ţină câteva lecţii pentru cazuri de urgenţă, un tumult de senzaţii şi sentimente contradictorii au răscolit sufletul lui Octavian. Amintiri, care nu prinseseră mucegaiul timpului, au început să năvălească în mintea lui de copil. Totul se întâmplase pe 11 februarie, în jurul orei 15.00.

– Octav, arde!, şi-a strigat Vlad, de numai şapte ani, fratele mai mare. Octavian era în camera de alături, cu televizorul mergând, şi încerca să facă un pic de ordine în harababura de jucării lăsată în urmă de fraţii mai mici: Denisa, de patru ani, care se retrăsese în camera în care dormea mama lor, Iordana, de doi ani şi jumătate, şi Dragoş, de un an şi nouă luni. Octav l-a auzit pe Vlad strigându-l, dar a crezut că e vorba de un nou joc. Apoi a simţit mirosul de fum. Se auzea un zgomot înfricoşător. Nu mai era o joacă, era vorba de viaţa celor mici. Octav a strigat la Vlad, care era deja lângă el.

– Ia-o pe Iordana şi ieşiţi afară imediat! ştii unde este Denisa? Denisa!

De îndată ce a văzut-o pe sora lui de patru ani, Octav a trimis-o imediat în curte, apoi s-a uitat după Dragoş, l-a luat în braţe şi a ţâşnit şi el pe uşă. Totul s-a întâmplat în câteva clipe. Imediat ce copiii au ieşit, s-a auzit o trosnitură puternică. Uitându-se în spate, Octav a observat că tavanul se prăbuşise şi în locul casei se afla un nor de moloz, fum şi foc. şi-a trimis fraţii la vecini să anunţe ce se întâmplă. Aceştia sunaseră deja la pompieri, iar cei de la primăria de care aparţine satul Hunedoara Timişană, din judeţul Arad, fuseseră şi ei alertaţi.

Octav încremenise în faţa vâlvătăii. ştia că mama lui rămăsese înăuntru, dar realiza că nu se putea întoarce. Focul înghiţise totul. Octavia Manuela Gogea, mama copiilor, de 42 de ani, a murit în acea zi de 11 februarie. Trupul ei carbonizat a fost găsit sub un morman de 75 de centimetri de moloz. Tatăl copiilor, ştefan Gogea, de 62 de ani, nu era acasă şi nici ceilalţi copii mai mari: Elena, de 18 ani, Silvestru, de 15 ani, şi Ioana, de 12 ani.

Lacrimile se prelingeau pe obrajii lui Octavian. Aşa l-au găsit pompierii ajunşi la faţa locului. L-au trimis imediat de acolo.

Încărcat de amintiri, bulversat de chemarea omului în uniformă de pompieri şi abia ţinându-se să nu plângă, Octavian s-a trezit în faţa tuturor. I s-au înmânat o uniformă de pompier, o cască, o insignă, un brâu special şi o maşinuţă de pompieri. Era un erou.

– Octavian, micul pompier, s-a descurcat mai bine decât un adult. A reuşit să-i scoată din flăcări pe cei patru frăţiori mai mici, cărora le-a salvat viaţa, a spus în faţa tuturor colonel Ioan Bogdănescu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad.

Apoi, Octavian şi-a spus povestea. Aşa cum o vedea şi o simţea el. Povestea unui copil modest, care nu a crezut nicio clipă că a făcut ceva deosebit, care s-a gândit doar că nu a reuşit să facă mai mult.

– Când voi fi mare, vreau să mă fac pompier. Pentru că mi-a părut rău că nu am putut să o scot şi pe mama, să o trezesc. Aşa că am să încerc să ajut în continuare alte persoane, a spus Octavian cu glas tremurat.

După tragedie, familia lui Octav – tatăl împreună cu şapte dintre copii – s-a mutat într-o altă casă, un fost magazin. Toţi locuiesc într-o singură încăpere. Personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Arad a adunat 3.000 de lei, pe care i-a donat familiei. În cadrul campaniei „O casă sigură, o viaţă în plus“, de la toate inspectoratele din ţară s-a mai adunat suma de 20.000 lei, iar în cadrul unei alte campanii, în care s-au implicat personalităţi publice, s-au mai strâns 29.500 euro. Toţi aceşti bani se află în administrarea Primăriei şagu şi vor putea fi cheltuiţi doar pentru reconstrucţia casei familiei lui Octavian şi achiziţionarea de obiecte electrocasnice. Viceprimarul Francisc Foitik s-a ataşat mult de copii şi trece să-i vadă ori de câte ori are timp. „E o tragedie ceea ce s-a întâmplat. Dar Octavian a dat dovadă de un curaj deosebit. Nu e la fel ca majoritatea copiilor“, spune el.

Notă:
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Arad spun că, în conformitate cu cele povestite de copii, incendiul a izbucnit după ce fetiţa de patru ani, Denisa, s-a jucat cu chibriturile sub pat şi a dat foc unei pături.

Vote it up
502
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza