Herpesul și Alzheimerul

Ar putea fi acea bubiță enervantă și puțin dureroasă responsabilă pentru distrugerea memoriei?
 

Pare incredibil, dar cercetări efectuate în ultimii 20 de ani sugerează că există o legătură între virusul herpes simplex (HSV-1) și boala Alzheimer. Ruth Itzhaki, neurobiolog la Universitatea Manchester, Marea Britanie, s-a hotărât să studieze această teorie după ce a aflat că o infecție relativ rară, numită encefalită herpetică, afectează aceleași regiuni ale creierului ca și boala Alzheimer. Dr. Itzhaki a continuat să facă mai multe cercetări asupra virusului HSV-1. (90% dintre americanii de peste 50 de ani au fost expuși la acest virus.)

După ce a studiat mostre de creier recoltate post mortem, dr. Itzhaki a descoperit că până la 75% dintre persoanele în vârstă, inclusiv pacienți suferind de Alzheimer, aveau HSV-1 în creier, în timp ce persoane care muriseră din alte cauze, la vârste mai puțin înaintate, nu aveau urme ale virusului respectiv. Alte cercetări au relevat o legătură similară, inclusiv un studiu al Columbia University Medical Center publicat în primăvara acestui an. S-a descoperit o conexiune între nivelul de HSV-1 din sânge și declinul cognitiv la bătrâni. Dr. Itzhaki vrea acum să testeze dacă un medicament antiviral administrat pe cale orală, cum ar fi Valtrex, poate fi folosit profilactic pentru a stopa sau a încetini progresia bolii Alzheimer.

Deși șocante, aceste descoperiri nu înseamnă că dacă ai herpes ești condamnat să faci Alzheimer. Totuși, persoanele purtatoare și care prezintă și alți factori de risc ar putea fi mai predispuse la demență. De exemplu, cei care au si ASV-1, și gena APOE e4 (s-a stabilit deja că există o legătură între gena respectivă și Alzheimer) sunt mai predispuși să dezvolte o boală a creierului decât cei care nu au vreuna din ele, a descoperit dr. Itzhaki în urma cercetărilor efectuate.

Ce sa faci?

Din moment ce 90 de procente din populație au fost expuse la virusul HSV-1 și doar 33% dintre persoanele de peste 85 de ani fac Alzheimer, e clar că virusul este doar unul din mulțimea de factori care cresc riscurile. Până când se vor face mai multe studii, cel mai bine e să-ți reduci riscurile de a face Alzheimer prin alegeri ce țin de stilul tău de viață, cum ar fi controlul greutății și exerciții fizice regulate. Cu cât ești mai activ fizic, cu atât scad riscurile de a avea Alzheimer, conform unui studiu din 2012 realizat de Rush University Medical Center din Chicago.

Vote it up
207
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza