Hamamelis

Experimentele au demonstrat ca extractul din frunze de hamamelis tonifica venele, reduce permeabilitatea capilarelor si are proprietati antiinflamatorii
 

Arbore nord-american, hamamelisul este cultivat pentru calitatile ornamentale ale paienjenisului de flori si ale frunzelor sale mari si ovale. Florile galbui cresc in manunchiuri la jonctiunea ramurilor cu frunzele, in timpul iernii. Poarta fructe maronii alcatuite din capsule mici, care se deschid si elibereaza semintele.

Parti utile. Odata uscate, frunzele si scoarta de hamamelis sunt folosite la prepararea de infuzii, pulberi, extracte lichide si uscate si tincturi.

Compusii activi. Taninii constituie mai mult de 10% din frunzele uscate. Au efecte antiinflamatorii si vasoconstrictoare. Hamamelisul contine de asemenea flavonoide – antiinflamatorii si tonice vasculare – si o cantitate mica de ulei esential.

Utilizari medicinale. Experimentele au demonstrat ca extractul din frunze de hamamelis tonifica venele, reduce permeabilitatea capilarelor si are proprietati antiinflamatorii. S-a aratat ca acesta are si efect vaso­constrictor. Studii germane au descoperit capacitatea hamamelisului de a reduce eritemul, care este o inrosire a pielii datorata dilatarii vaselor sangvine. Datorita activitatii sale antiinflamatorii, planta este utilizata in tratarea eczemei. Hamamelisul poate fi administrat oral sau aplicat ca unguent pentru tratarea problemelor circulatorii precum durerile din gambe, venele varicoase si hemoroizii. Alte cercetari au evidentiat activitatea antimicro­biana a plantei. O formula cu hamamelis a fost gasita ca fiind eficienta impotriva bacteriei Staphylococcus aureus si a ciupercii Candida albicans. Calitatile antibacteriene si calmante ale plantei o recomanda ca ingredient in ape de gura sau coliruri.

Preparare si dozaj:
• In tratamentul problemelor circulatorii si al hemoroizilor – Infuzie: Puneti 10 g la 1 l de apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 5-10 minute. Beti 1-2 cani pe zi. Capsule (frunze uscate): Luati 2 g, de 3 ori pe zi. Extract lichid (1:1 in alcool 45%): Luati 2 ml, de 3 ori pe zi. • In tratamentul igienei orale deficitare – Infuzie: Puneti 2 g de frunze uscate la o cana cu apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 10 minute, apoi strecurati. Clatiti gura, apoi inghititi sau folositi pentru gargara, de 1-2 ori pe zi.
• In tratamentul problemelor circulatorii, al hemoroizilor si inflamatiilor – Geluri, unguente: Masati pe zona afectata o data pe zi. Apa de hamamelis: Aplicati de 1-2 ori pe zi. Tinctura: Adaugati 200 g de scoarta uscata si macinata la 1 l de alcool 40% si pastrati amestecul intr-o sticla de culoare inchisa, sterilizata. Amestecati 20 ml de ti­nctura cu 100 ml de apa si aplicati pe venele varicoase.

Vote it up
92
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza