Hai sa gatim dolmades!

Este o reteta de post inspirata din popularele sarmalute grecesti

 

<p>

Portii 8 (24 de dolmades)
Timp de preparare: 1 ora
Timp de gatit: 10–15 minute

Ingrediente:

200 g orez brun cu bob lung
24 foi mari de vita-de-vie, pastrate in saramura, circa 115 g in total dupa ce au fost scurse
3 linguri ulei de masline extra virgin
1 ceapa tocata marunt
1 catel mare de usturoi tocat marunt
1 lingura patrunjel tocat
1 lingura menta proaspata tocata
1 lingura marar proaspat tocat
1 lamaie, coaja rasa si sucul
50 g stafide
50 g nuci tocate
sare si piper

Pentru ornat:

feliute de lamaie
fire de marar, patrunjel sau menta proaspete

Preparare:

Se pune orezul intr-o oala si se adauga 600 ml apa. Se da in clocot. Se amesteca, apoi se acopera etans cu un capac si se fierbe, foarte incet, 30–40 de minute, sau pana cand orezul este fraged si a absorbit toata apa. Se ia oala de pe foc.

Cat timp se gateste orezul, se scurg foile de vita-de-vie, se spala sub jet de apa si se sterg cu prosoape de hartie.

Se incing 2 linguri de ulei intr-o oala, la foc mediu. Se adauga ceapa si usturoiul si se calesc, amestecand ocazional, 5–8 minute, pana ce se moaie, dar nu apuca sa se rumeneasca. Se ia oala de pe foc si se adauga patrunjelul, menta, mararul, coaja de lamaie si stafidele.

Se pun nucile intr-o tigaie mica si se prajesc la foc mediu, amestecand constant, pana ce incep sa se rumeneasca si sa miroasa placut.

Se adauga nucile la mixtura de ceapa. Se amesteca apoi in oala orezul fiert si sucul de lamaie (s-ar putea sa nu fie nevoie de tot) si se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se amesteca totul bine.

Se intinde una dintre foile de vita pe suprafata de lucru si se pun peste ea, in centru, 2 linguri din mixtura de orez. Se impatureste varful frunzei peste partea unde era codita si se impacheteaza pe margini. Se ruleaza frunza ca sa capete o forma cilindrica. Se repeta operatia pana se termina frunzele si umplutura.

Se pun rulourile intr-un steamer, asezate pe partea cu innaditura si se ung deasupra cu restul de ulei. Se acopera si se fierb in aburi 10–15 minute. Se servesc fierbinti, sau la temperatura camerei, ornate cu feliute de lamaie si verdeata proaspata.

O idee:

• Pentru a prepara sarmale din foi de varza umplute cu orez, folositi 12 foi mari de varza in locul celor de vita-de-vie. Se oparesc 1 minut in apa clocotita, apoi se racesc sub jet de apa rece si se usuca cu prosoape de hartie. Se scot nervurile tari ale frunzelor. Se calesc ceapa si usturoiul, ca in reteta principala, se adauga 1 lingura cimbru proaspat, tocat, coaja rasa de la 1 portocala si cate 50 g de caise uscate si migdale prajite tocate. Se pun orezul si sucul de la 1/2 portocala, sare si piper, dupa gust. Se ruleaza umplutura in foile de varza in mod identic. Se face un sos simplu de rosii amestecand intr-o cratita 2 linguri de ulei de masline extra virgin, 1 ceapa tocata marunt si 1 cutie de rosii tocate, circa 400 g, cu suc cu tot, si se fierb incet 15–20 de minute, sau pana cand sosul se ingroasa putin. Se condi-menteaza dupa gust si se toarna sosul intr-un vas de cuptor adanc. Se pun rulourile de varza in sos, cu imbinarea in jos, si se acopera vasul cu folie de aluminiu. Se coc in cuptorul incalzit la 180°C, timp de 25 de minute.

Avantaje:

• Orezului brun i se indeparteaza doar coaja si contine, de aceea, toate substantele nutritive din germen si restul straturilor exterioare. Orezul brun crud contine 1,9 g fibre la 100 g, fata de 0,4 g fibre in cazul orezului alb. De asemenea, contine cantitati mai mari de vitamine din grupul B.
• Nucile sunt bogate in acizi nesaturati, mai ales in acid linoleic. Studiile recente au aratat ca un consum regulat de nuci poate ajuta la prevenirea atacurilor de cord.
• Stafidele si sultanas provin din tipuri de struguri diferite. Au un continut mare de zaharuri, mai ales glucoza si fructoza, si sunt o sursa folositoare de fier, potasiu si fibre.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
106
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza