Hagi: “Va veni altul mai bun decat mine”

Gheorghe Hagi a vorbit in exclusivitate pentru revista Reader’s Digest despre familia sa, fotbal si viitor. Asculta-l numai AICI
 

<p>Am plans de fericire cu el. Am tipat din toti rarunchii pentru el. L-am implorat in gand sa ne mai aduca inca o data bucuria in suflete, de parca nu o facuse de sute de ori pana atunci. Sa ne mai ofere un gol. Si a facut-o, tinandu-si mereu promisiunea fata de milioanele de romani care sufereau pentru echipa nationala. La aproape zece ani de la retragerea de pe prima scena, cel mai mare fotbalist al nostru din toate timpurile, Gheorghe Hagi, ramane un om mare. „Regele“ si-a investit banii in Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi“, unde sute de copii mananca si invata... fotbal pe paine.

Reader's Digest: Dupa o perioada in care ati antrenat mari cluburi, precum Galatasaray sau Steaua, acum v-ati dedicat copiilor din Romania care viseaza sa ajunga fotbalisti profesionisti. Ce v-a determinat?
Gheorghe Hagi: Simplu. Drumul pe care l-am parcurs si eu pana sa ajung fotbalist. Pe un copil trebuie sa-l sprijini, sa-i creezi un mediu bun, in care el sa se dezvolte, sa ajunga sa faca mare performanta. Daca drumul meu a fost acesta, incepand de la 11 ani, incepand cu Cupa Cravatelor Rosii sau Luceafarul, asa cum se numea atunci, turnee, competitii, loturi nationale, am vrut sa fac si eu ceva pentru copii si de aici s-a nascut aceasta idee, proiectul academiei. Academia "Gheorghe Hagi" functioneaza deja de un an de zile, iar obiectivul ei e sa sprijine copiii si tinerii sa faca mare performanta.

RD: Acest lucru e legat cumva si de starea actuala a fotbalului romanesc, inclusiv a nationalei?
GH: Nu, e un lucru personal, la care tin foarte mult. Toata energia mea din ultimii doi ani a fost axata pe aceasta academie in care eu cred foarte tare. Pentru ca am incredere in fotbalistul roman, in calitatile lui. Si mai cred intr-un lucru: nimic nu e intamplator, totul tine de o strategie.

RD: Ati urmat cumva vreun model?
GH: Bineintelesc ca m-am inspirat de la cluburi la care am jucat, de-a lungul timpului, in special cele mari, cum ar fi Real Madrid si Barcelona, dar sistemul de pregatire care m-a impresionat cel mai mult este cel olandez, de la Ajax. Imi place modul lor de organizare, cred ca sunt numarul unu in lume la format copii, asa ca m-am inspirat mai ales de acolo.

RD: Ce inseamna in detaliu Academia ce va poarta numele?
GH: Sunt peste 300 de copii, pe grupe, incepand de la 6-7 ani, pana la 18 ani, iar de la 13 pana la 18 ani, jucatorii au un program comun, sunt din toata tara, selectionati pe criterii bine stabilite, urmeaza un program bine stabilit, in care casa, masa, scoala o suportam noi. Am investit in baza sportiva, care are acum opt terenuri de fotbal si 7.000 de metri patrati construiti. Totul luat de la zero, pe un camp, totul in regim privat.

RD: In cel fel va implicati in activitatea de aici, faceti si selectia?
GH: Absolut totul. De la proiect, pe care eu l-am conceput, e personalizat, pana la sistemele de joc, criteriile de selectie, tipul de jucatori si metodele de antrenament. Astea sunt concepute dupa filozofia mea, dupa felul meu de a fi, dupa sentimentul mele legate de fotbal, dupa cum imi doresc sa arate o echipa si sa joace. E un mod de a vedea fotbalul.

RD: Cum poate ajunge un copil sa intre in Academie? Ce trebuie sa stie parintii si care sunt cerintele pentru cel mic?
GH: Grupa de varsta 7-12 ani e destinata copiilor de la nivel judetean, adica judetul Constanta. Pot veni si copii din tara, dar trebuie  care sunt foarte talentati. La 13-18 ani deja selectam jucatori de la nivel national, din orice colt al tarii. Dar nu trebuie neaparat sa vina la selectie, noi avem scouteri care cauta foarte bine si, cand avem informatii bune despre un jucator, incercam sa-l aducem oricum aici.

RD: Dar daca un copil va bate pur si simplu la poarta, cerand sa se inscrie?
GH: Poarta e deschisa pentru orice copil. Important e sa fie talentat. Sunt insa anumite selectii, anumite probe pe care trebuie sa le treaca. Daca le trece, va fi in academie. Dar, daca intre 7 si 12 ani, facem volum mult, de la 13 lucram la calitate si sunt numai cate 11 jucatori pe fiecare an, adica 11 jucatori la 14 ani, 11 la 15 si tot asa, pana la 18 ani. Concurenta e foarte mare.

RD: Exista conditii specile pentru copiii din familiile sarace?
GH: Avem un program prin care copiii saraci din grupa 7-12 ani sunt scutiti de taxa.

RD: Recent s-a incheiat Cupa Hagi Danone. Ce copil-fotbalist v-a impresionat cel mai mult?
GH: Nu-mi place sa vorbesc despre un anumit copil. Fiul meu, de exemplu, a castigat titlul de cel mai bun jucator. Dar sunt si multi alti copii foarte buni. Am tras concluzia ca avem copii talentati. Important e ca le-am creat o competitie, ca le-am creat mediul in care sa joace fotbal. Copilul trebuie chemat de acasa, sa poti sa-i spui “Hai, vino sa te joci!”, apoi trebuie creat acest mediu, cum a fost Cupa Hagi, la nivel national. Asa, vom descoperi foarte multi copii talentati.

RD: Daca ar fi sa ne intoarcem in copilarie, ca tot vorbim de copii, care a fost cel mai bun sfat pe care tata vi l-a dat?
GH: Parintii sunt, pentru mine, cele mai importante persoane in viata. Caci ei te formeaza, ei te cresc, ei iti arata ce e bine si tot ei iti vor binele. Asa ca tot ce-au facut ei pentru mine au devenit principii in viata. Cel mai important dintre ele e ca in viata totul se castiga prin munca.

RD: Ati inceput fotbalul la 10 ani, iar la 11 participati la prima competitie oficiala. Ce diferenta exista intre sansele pe care le are un copil astazi si cele pe care le-a avut copilul Gheorghe Hagi?
GH: Lasand deoparte ca sunt alte timpuri, lucrurile raman la fel: cine e pasionat, cine isi doreste foarte mult si, pe de-asupra, are si talent, poate face sport de mare performanta. Fiecare are in viata o sansa. Trebuie sa stii sa te tii de ea. Dar acea sansa insemna pentru mine munca, pasiune, seriozitate, dorinta de a ajunge sus. Copilul asta trebuie sa vada, noi avem obligatia sa-l sprijinim. Copiii au nevoie de sprijin sa ajunga unde-si doresc.</p>

Vote it up
349
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza