Ingrediente:
2 linguri ulei de măsline extra virgin
1 ceapă mare tocată mărunt
2 căței de usturoi zdrobiți
3 fripturi slabe de porc groase, circa 300 g în total, tăiate în fâșii subțiri
1 lingură făină
1 conservă roșii, circa 800 g
120 ml vermut alb extra sec
2 linguri paprika
1 lingurita semințe de chimen
1 lingurita zahăr tos
1 cub de bulion de porc sau de pui fărâmițat, 1 ardei gras verde mare, fără semințe, tocat
200 g varză roșie tocată mărunt
sare și piper
Pentru ornat:
4 linguri iaurt grecesc
paprika
chives proaspete
Preparare:
1. Se încinge uleiul într-o tigaie mare sau într-o cratiță. Se adaugă ceapa, usturoiul și carnea de porc și se prăjesc la foc mare circa 3 minute sau până când carnea și-a schimbat culoarea și devine tare, iar ceapa se înmoaie puțin. Între timp, se amestecă făina cu 4 linguri de suc de la roșiile din conservă, până se formează o pastă. Se lasă deoparte.
2. În cratiță se adaugă vermutul, paprika, semințele de chimen și zahărul, se amestecă, apoi se adaugă roșiile cu restul de suc; roșiile se rup în bucăți. Se adaugă cubul de bulion și amestecul de făină cu suc de roșii. Se pun la fiert, amestecând, și se fierb până când sosul se îngroașă.
3. Se adaugă ardeiul gras verde și varza roșie și se amestecă până când ambele sunt bine învelite în sos. Se face focul mic, se acoperă cratița si se fierb circa 15 minute sau până când este fiartă carnea și legumele sunt fragede, dar încă ușor crocante.
4. Se gustă gulașul, se pun sare și piper, daca este necesar. Se toarnă gulașul în boluri, se pune pe fiecare portie o lingură de iaurt și se presară cu paprika. Se ornează cu chives și se servește cu orez sau tăiței și o salată verde simplă.
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gătit: circa 20 de minute
Se obțin 4 porții.
Fiecare porție contine 280 kcal; 21 g proteine; 13 g grăsimi (din care 3,5 g grăsimi saturate); 16 g carbohidrați (din care 12 g zahăr); 4 g fibre.
Câteva idei:
Pentru un gulaș vegetarian, nu se mai pun carnea de porc și varza roșie. Se taie 1 vânătă în bucăți mari și se adaugă peste ceapă și usturoi, după ce s-au înmuiat, la pasul 1, împreună cu 6 roșii uscate la soare, tăiate în două, 2 tije de țelină tăiate felii groase și 2 dovlecei tăiați felii groase. Se urmează rețeta principală, folosind un cub de bulion de legume sau 2 lingurițe praf sau pastă de bulion. Se fierb la foc mic 25 de minute sau până când sunt fragede legumele, apoi se adaugă 1 conservă de naut, circa 400 g, și 1 conservă de fasole grasă roșie, circa 200 g, ambele bine scurse. Se mai fierb 5 minute. Se servesc ornate cu iaurt grecesc sau smântână acră.
În versiunea de mai sus, vegetariană, sunt buni cartofi noi mici, taiați în două. Cartofii se adaugă cu celelalte legume și nu se mai pune fasole grasă roșie.
Avantaje:
Câteva studii au arătat că usturoiul poate reduce riscul de atac de cord și de atac cerebral, deoarece subțiază sângele, care se coagulează mai puțin. Usturoiul ajută și la scaderea tensiunii arteriale.
Ceapa are aceleași proprietăți sănătoase ca usturoiul și produce decongestionare în mod natural. Consumul zilnic de ceapă contribuie la o masă sănătoasă.