Gulaș pripit

Această rețetă clasică poate fi adaptată și pentru vegetarieni
 

Articole similare

Ingrediente:

2 linguri ulei de măsline extra virgin

1 ceapă mare tocată mărunt

2 căței de usturoi zdrobiți

3 fripturi slabe de porc groase, circa 300 g în total, tăiate în fâșii subțiri

1 lingură făină

1 conservă roșii, circa 800 g

120 ml vermut alb extra sec

2 linguri paprika

1 lingurita semințe de chimen

1 lingurita zahăr tos

1 cub de bulion de porc sau de pui fărâmițat, 1 ardei gras verde mare, fără semințe, tocat

200 g varză roșie tocată mărunt

sare și piper

Pentru ornat:

4 linguri iaurt grecesc

paprika

chives proaspete

 

Preparare:

1. Se
încinge uleiul într-o tigaie mare sau într-o cratiță. Se adaugă ceapa,
usturoiul și carnea de porc și se prăjesc la foc mare circa 3 minute sau până când
carnea și-a schimbat culoarea și devine tare, iar ceapa se înmoaie puțin. Între
timp, se amestecă făina cu 4 linguri de suc de la roșiile din conservă, până se
formează o pastă. Se lasă deoparte.

2. În cratiță se adaugă vermutul, paprika,
semințele de chimen și zahărul, se amestecă, apoi se adaugă roșiile cu restul
de suc; roșiile se rup în bucăți. Se adaugă cubul de bulion și amestecul de
făină cu suc de roșii. Se pun la fiert, amestecând, și se fierb până când sosul
se îngroașă.

3. Se adaugă ardeiul gras verde și varza roșie și se amestecă până
când ambele sunt bine învelite în sos. Se face focul mic, se acoperă cratița si
se fierb circa 15 minute sau până când este fiartă carnea și legumele sunt
fragede, dar încă ușor crocante.

4. Se gustă gulașul, se pun sare și piper, daca
este necesar. Se toarnă gulașul în boluri, se pune pe fiecare portie o lingură
de iaurt și se presară cu paprika. Se ornează cu chives și se servește cu orez
sau tăiței și o salată verde simplă.

 

Timp de
preparare:
10 minute

Timp de
gătit:
circa 20 de minute

Se obțin 4 porții.

Fiecare
porție contine 280 kcal; 21 g proteine; 13 g grăsimi (din care 3,5 g grăsimi
saturate); 16 g carbohidrați (din care 12 g zahăr); 4 g fibre.

 

Câteva idei:

Pentru un gulaș vegetarian, nu se mai pun carnea de
porc și varza roșie. Se taie 1 vânătă în bucăți mari și se adaugă peste ceapă
și usturoi, după ce s-au înmuiat, la pasul 1, împreună cu 6 roșii uscate la
soare, tăiate în două, 2 tije de țelină tăiate felii groase și 2 dovlecei
tăiați felii groase. Se urmează rețeta principală, folosind un cub de bulion de
legume sau 2 lingurițe praf sau pastă de bulion. Se fierb la foc mic 25 de
minute sau până când sunt fragede legumele, apoi se adaugă 1 conservă de naut,
circa 400 g, și 1 conservă de fasole grasă roșie, circa 200 g, ambele bine
scurse. Se mai fierb 5 minute. Se servesc ornate cu iaurt grecesc sau
smântână acră.

În versiunea de mai sus, vegetariană, sunt buni
cartofi noi mici, taiați în două. Cartofii se adaugă cu celelalte legume și nu
se mai pune fasole grasă roșie.

 

Avantaje:

Câteva studii au arătat că usturoiul poate reduce
riscul de atac de cord și de atac cerebral, deoarece subțiază sângele, care se
coagulează mai puțin. Usturoiul ajută și la scaderea tensiunii arteriale.

Ceapa are aceleași proprietăți sănătoase ca usturoiul și produce decongestionare în mod natural. Consumul zilnic de ceapă contribuie
 la o masă sănătoasă.

 

Vote it up
147
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza