Gujoane de pui

Pe placul intregii familii, aceasta reteta e versiunea simplificata a unei gustari populare cu pui prajit in mult ulei

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 25 de minute, plus 30 de minute racire
Timp de gatit: 30–40 de minute

Ingrediente:

150 ml smantana acra
7 linguri mustar cu boabe
1 lingura chives proaspat tocat
550 g piept de pui dezosat fara piele (file)
2 linguri faina
200 g firimituri de paine integrala proaspata
1 catel de usturoi pisat (optional)
1 lingura paprika
2 oua
piper
felii de lamaie galbena sau verde, pentru servit

Preparare:

Pentru a prepara dip-ul de mustar, se amesteca smantana cu 1 lingura mustar, chives si piper, dupa gust. Se pune mixtura intr-un castronel, se acopera si se lasa la rece.

Intre timp, se despica orizontal fiecare piept de pui si se taie pe lungime, in fasiute subtiri. Se pune faina intr-o punga de polietilena, se adauga fasiutele de carne si se scutura punga pana ce fasiutele sunt acoperite uniform cu faina.

Se pun intr-un castron firimiturile de paine, usturoiul, daca se foloseste, 6 linguri mustar si paprika. Se amesteca bine. Se sparg ouale intr-o farfurie adanca si se bat rapid cu o furculita.

Se scot fasiile de pui din punga, una cate una, scuturandu-le de excesul de faina. Se inmoaie in ouale batute, apoi se tavalesc in mixtura de firimituri, presandu-le ca sa se acopere uniform. Se aranjeaza gujoanele pe o tava de copt neaderenta si se pun la rece circa 30 de minute.

Se incalzeste cuptorul la 200°C.

Se gatesc gujoanele 30–40 de minute, pana ce sunt rumenite si crocante. Se servesc fierbinti sau reci, cu dip de mustar si felii de lamaie galbena sau verde.

Cateva idei:

• Pentru gujoane aromate cu curry, inlocuiti mustarul, atat in crusta puiului, cat si in dip, cu pasta de curry (picanta sau medie, dupa gust).
• Pentru gujoane mai picante, omiteti mustarul si adaugati la pesmet 1/2 lingurita cardamom macinat, 1/2 lingurita scortisoara macinata, 1/2 lingurita chimion macinat si 2 lingurite coriandru macinat.
• Pentru a face chipsuri, curatati 675 g cartofi si taiati-i feliute subtiri. Acoperiti-i, intr-o punga de polietilena, cu 1 lingura ulei de floarea-soarelui si condimente dupa preferinta. Incingeti o tava de copt in cuptorul incalzit la 200°C. Asezati chipsurile intr-un singur strat si coaceti-le 20 de minute. Intoarceti-le, apoi coaceti-le alte 40 de minute, intorcandu-le ocazional, pana sunt fragede, crocante si rumenite.

Avantaje:

• Smantana acra este mult mai saraca in grasimi decat alte tipuri de smantana, dar tot confera un gust bogat si o textura cremoasa – o lingura rasa de smantana acra contine 2,85 g grasimi si 30 Kcal, in timp ce o cantitate egala de smantana dulce are 5,85 g grasimi si 56 kcal.
• Firimiturile de paine integrala ofera considerabil mai multe fibre decat cele de paine alba (5,8 g la 100 g, fata de 1,5 g).
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
140
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza