Gujoane de calcan cu sos tartar

Fileurile in pane sunt coapte la cuptor si servite cu un sos tartar acrisor

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 20 de minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:

450 g fileuri de calcan, limba de mare sau cambula, fara piele
3 linguri de faina
1 ou mare, batut
75 g pesmet alb
2 linguri de seminte de susan
1 lingura de ulei de masline extravirgin
sare si piper

Sos tartar:

3 linguri de branza proaspata de vaca
3 linguri de maioneza
1 lingurita de mustar de Dijon
4 castraveciori murati, tocati marunt
1 lingura de capere, scurse si tocate
2 linguri de patrunjel, tocat
1 lingura de zeama de lamaie

Preparare:

Se incinge cuptorul la 220 de grade Celsius. Folosind o foarfeca de bucatarie, sau un cutit ascutit, se taie oblic fileurile de peste, in fasii de circa 6 x 2 cm.

Se asezoneaza faina si se asaza in strat subtire pe o farfurie intinsa. Se pune oul batut in alta; se amesteca pesmetul cu semintele de susan pe o a treia farfurie. Se tavalesc fasiutele de peste prin faina, apoi se trec prin ou si, la final, se acopera uniform cu mixtura de pesmet.

Se unge cu uleiul de masline o tava de copt neaderenta si se asaza pe ea fasiile de peste, intr-un singur strat. Se coc 5 minute. Se intorc gujoanele si se mai coc 5 minute, sau pana ce devin crocante si aurii.

Intre timp, se prepara sosul tartar. Se amesteca toate ingredientele si se toarna in 4 boluri mici. Se servesc gujoanele alaturi de sos.

Cateva idei:

• Ca sa preparati acasa crochete de peste, taiati 550 g file gros de cod (fara piele si oase) in 12 fasii de aproximativ 2,5 cm grosime si 7,5 cm lungime. Tavaliti fasiile prin faina, ou si pesmet, apoi aranjati-le intr-un singur strat pe o tava de copt unsa cu ulei. Stropiti-le cu putin ulei de masline si coaceti-le 10-15 minute, sau pana cand devin aurii, iar carnea este moale. Serviti-le cu sos tartar.
• Preparati pentru peste un dip cu nasturel. Amestecati 150 g iaurt gros, 2 linguri de maioneza, 45 g nasturel tocat, un praf de piper de Cayenne si 1 lingura de zeama de lamaie.

Avantaje:

• Sola e o sursa utila de potasiu, esential pentru echilibrarea fluidelor din corp. Potasiul nu poate fi inmagazinat de organism, asa ca pierderile zilnice trebuie inlocuite mancand alimente ce contin acest mineral.
• Painea este o sursa buna de carbohidrati cu amidon. Cel putin jumatate din caloriile unei diete sanatoase ar trebui sa provina din alimente care contin amidon.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
216
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza