Gravidele fug de medicii de la stat

Un studiu recent arata ca 50% din gravide merg la consult in sistemul privat, ferindu-se de medicul de la stat
 

<p>Jumatate dintre gravidele Romaniei aleg intr-un an sa mearga la consult pe perioada celor 9 luni de sarcina la un medic din sistemul privat, releva o cercetare recenta a Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Protectia Copilului (FONPC). Desi sunt platitoare de asigurari de sanatate, 50% dintre romance prefera sa plateasca la particular decat sa-si monitorizeze sarcina la medicul din policlinica de stat. Explicatii exista, spune dr. Diana Nistorescu, directorul executiv al FONCP. "In sistemul privat se asteapta mai putin si-n plus se dezvolta o relatie intre medic si pacienta".

De altfel, acesta nu este singurul procent ingrijorator, sustin realizatorii studiului. 5% dintre gravide duc pe picioare perioada sarcinii fara nicio consultatie prenatala (reprezentand circa 10. 000 de gravide intr-un an), in vreme ce 18% dintre ele (reprezentand 38.000 de gravide) au parte doar de maximum 3 consultatii de-a lungul celor 9 luni.

Potrivit cercetarii, ale carei rezultate cantitative au fost prezentate recent in cadrul unei conferinte, 55% dintre gravide se adreseaza direct medicului obstetrician pentru a fi monitorizate, in vreme ce doar un procent de 45 la suta prefera medicul de familie, specialistul care le poate recomanda si setul de analize gratuit la care o gravida are dreptul potrivit legii.

Ce analize sunt gratuite pentru gravide

Din pacate, multe dintre romancele insarcinate nu-si cunosc drepturile si nici faptul ca au acces la un set de analize uzual, care include homoleucograma, ureea, creatinina, acidul uric, glicemia, trigliceridele, colesterolul, calciul total si calciul ionic, magneziu, sideremia, sumarul de urina, urocultura, VDRL, HIV si grupa sangvina si Rh. "Gratuitatea nu include insa si restul testarilor necesare, precum toxoplasmoza, Chlamydia, Rubeola, hepatita C si B si citomegal-herpesul. Toate acestea sunt extrem de costisitoare", sustine dr. Marina Luculescu, medic de familie. Nici macar o ecografie nu intra in lista de gratuitati, mai zice cu tristete Luculescu. Cu toate acestea, viitoarele mame efectueaza intr-un procent de 14,1% procedurile din standardul de control prenatal (CP) in luna a 7-a de sarcina, in vreme ce doar 11% dintre ele se supun controalelor in luna a 3-a de sarcina.
Potrivit analizei FONPC, femeile platesc investigatiile. Astfel, 59% dintre ele au scos bani din buzunar pentru ecografii, 21,2% pentru examenele de urina si 34% pentru analizele de sange. In ceea ce priveste ingrijirea prenatala, gravidele au primit suplimentele de fier (60%) si de acid folic (30%), in vreme ce 70% dintre ele spun ca li s-au administrat, pe langa acestea, si vitamine pe perioada sarcinii. "Or, vitaminele sunt o moda, nu o practica corecta" - atentioneaza dr. Nistorescu.</p>

Vote it up
291
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza