Gravad lax cu ghimbir

Prepara o reteta traditionala scandinava cu somon marinat crud, servit cu un sos de mustar si marar
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare: 20 de minute, plus 2 zile pentru marinare

Ingrediente:

225 g file de somon foarte proaspat (partea dinspre coada)

Marinata:
1 lingura de sare de mare grunjoasa
2 lingurite de zahar
1 lingurita de amestec de boabe de piper negru, verde si rosu, pisate
15 g radacina de ghimbir, tocata
1 tulpina de iarba de lamaie, tocata marunt
3 linguri de marar proaspat, tocat
Sos de mustar si marar
3 linguri de maioneza
3 linguri de iaurt slab
2 linguri de mustar de Dijon
1 lingura de marar proaspat, tocat
Pentru servit:
1 avocado mic
55 g diverse frunze de salata
1 castravete, taiat cubulete
1/2 ceapa mica rosie, feliata subtire

Preparare:

Se amesteca ingredientele pentru marinata. Se pune jumatate din mixtura pe fundul unui vas adanc, nemetalic. Se asaza somonul deasupra, pe partea cu piele, iar peste el se intinde restul de marinata, presand-o bine pe carnea pestelui. Se acopera somonul cu folie alimentara; deasupra se asaza un fund de lemn, iar apoi un obiect greu. Se lasa somonul la marinat in frigider timp de 48 de ore, intorcandu-l la fiecare 12 ore.

Cand somonul este gata, se prepara sosul de mustar si marar. Se amesteca bine toate ingredientele, apoi se transfera sosul intr-un castronel.
Se feliaza somonul foarte subtire, taind transversal, astfel incat fiecare felie sa aiba marginile acoperite cu putina marinata. Se aranjeaza pe farfurii individuale.
Se descojeste si se curata de sambure fructul de avocado, apoi se taie in bucati. Se aranjeaza, impreuna cu frunzele de salata si cubuletele de castravete, langa somon. Se presara deasupra felioarele de ceapa, si se serveste somonul cu sosul de mustar si marar.

Cateva idei:

• Pentru o versiune mai rapida, folositi 200 g de somon afumat si feliat, intinse pe un platou adanc. Pentru marinata, tocati mare ghimbirul, puneti-l intr-o presa de usturoi si stoarceti-i sucul peste feliile de peste; puneti si zeama de la 1/2 lamaie. Presarati deasupra iarba de lamaie si marar, tocate, si lasati in frigider cateva ore, sau peste noapte, ca aromele sa aiba timp sa se intrepatrunda.
• Preparati sosul cu smantana simpla, slaba, sau smantana acrita, in locul combinatiei de maioneza si iaurt.

Avantaje:

• Avocado contine cantitati mari de grasimi; totusi, majoritatea sunt grasimi nesaturate, care contribuie la protejarea organismului de boli cardiace. Fructele coapte, facute piure impreuna cu putina zeama de lamaie, formeaza o pasta tartinabila sanatoasa – o buna alternativa la unt sau margarina.
• Proprietatile sedative si calmante ale mararului erau cunoscute inca din vremea Egiptului antic. Colonistii care l-au dus in America i-au folosit semintele ca „graunte pentru casa de rugaciuni“, intrucat mestecarea lor potolea senzatia de foame in timpul slujbelor extrem de lungi.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>
Vote it up
170
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza