Grau cu nuci si seminte

Desi bogate in grasimi, nucile si semintele sunt foarte nutritive - adaugate la mancare dau o savoare deosebita
 
<p>Timp preparare: 10 minute
La foc: 20 de minute
Se obtin 4 portii

Ingrediente

150 g ceapa, taiata solzisori
800 ml bulion de legume
300 g bulgur
25 g nuci cashew, crude nesarate
25 g seminte de dovleac
1 lingura seminte de susan
1 rodie sau 1 mar de desert sau 6 caise
2 linguri menta proaspata, tocata
Sare si piper negru
Ornare: crengute de menta verde

Preparare

1. Se fierb inabusit cepele in 2 linguri de bulion la foc potrivit, 2-3 minute, amestecand din cand in cand, pana cand ceapa s-a inmuiat si lichidul s-a evaporat. Se incinge gratarul la maximum.
2. Se amesteca in cratita bulgurul cu restul de supa si se dau in clocot. Se acopera vasul si se fierbe la foc mic, amestecand din cand in cand, 12-15 minute, pana cand bulgurul s-a inmuiat, iar lichidul a fost absorbit.
3. Intre timp se rumenesc nucile in cuptor sub gratar 30 de secunde sau pana capata o nuanta aramie. Se pun semintele de dovleac si cele de susan intr-o tigaie mica si se rumenesc 3-5 secunde la foc iute, scuturand tigaia pana cand semintele incep sa sara. Se amesteca toate nucile si semintele cu bulgurul.
4. Se taie rodia in patru si se inglobeaza samburii si sucul in bulgur. Rodia se poate inlocui cu feliute de mar sau de caise. Se amesteca menta si se potriveste de sare si piper. Se serveste fierbinte sau la temperatura camerei, ornat cu crengute de menta.
Varianta: pentru o salata racoritoare, se pun 200 g de bulgur intr-un castron mare si se acopera cu apa clocotita. Se lasa bulgurul sa se inmoaie si sa se umfle 30 de minute, apoi se scurge si se stoarce. Se amesteca 4-6 rosii taiate cubulete, 1/2 castravete taiat, 1 catel de usturoi zdrobit, 6-8 linguri de menta si patrunjel proaspat, tocate. Se drege cu 3 linguri de zeama de lamaie si 2 linguri de ulei de masline. Aceasta reteta contine doar 7 g de grasimi (1 g grasimi saturate).</p>

Vote it up
149
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza