Gratin de sparanghel și spanac tânăr

O versiune sănătoasă și bogată în proteine a unui preparat clasic
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

30 g unt sau margarină

2 linguri de făină

3/4 cană (180 ml) lapte evaporat light

1/2 cană (125 ml) lapte cu un conținut redus de grăsimi

1/3 cană (40 g) brânză Cheddar cu un conținut redus de grăsimi, rasă

1/2 cană (60 g) parmezan, ras fin

3 1/2 căni (160 g) frunze de spanac tânăr

2 legături de sparanghel (300 g), curățate și tăiate în bucăți de 3 cm

4 ouă răscoapte, tăiate în felii de 1 cm grosime

piper negru, proaspăt măcinat

 

PREPARARE 20 minute

GĂTIT 25 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 169 kJ, 279 kcal, 22 g proteine, 17 g grăsimi (6 g grăsimi saturate), 10 g carbohidrați (6 g zahăr), 2 g fibre, 431 mg sodiu

 

1 Încinge cuptorul la 200°C. Topește untul într-o cratiță, la foc potrivit. Când începe să facă spumă, adaugă făina. Gătește 2 minute sau până ce mixtura bolborosește. Ia vasul de pe aragaz și toarnă treptat cele două feluri de lapte, amestecând continuu. Adu din nou cratița pe foc și amestecă neîncetat, până când mixtura dă în clocot. Apoi micșorează flacăra și fierbe-o molcom 2 minute, amestecând permanent. Înglobând brânza Cheddar și jumătate din parmezan, omogenizează totul și lasă până la topirea brânzeturilor, după care ia vasul de pe foc.

2 Răstoarnă spanacul într-un castron mare, termorezistent. Acoperă-l cu apă clocotită, opărindu-l 1 minut. Scurge-l și clătește-l sub jet de apă rece, apoi stoarce cu mâinile excesul de lichid din spanac. Toacă-l mărunt și transferă-l într-un castron separat.

3 Pune sparanghelul în castronul termorezistent și acoperă-l cu apă clocotită. Lasă-l 1 minut. Scurge-l bine. Adaugă-l la spanac, împreună cu ouăle fierte; amestecă bine.

4 Transferă compoziția într-un vas pentru budincă de 1,5 litri. Toarnă sosul de brânză deasupra, presară restul de parmezan la suprafață și asezonează cu piper. Coace totul 20 de minute sau până ce parmezanul devine auriu. Servește gratinul imediat.

 

SFATUL BUCĂTARULUI Laptele evaporat light dă o consistență cremoasă preparatului, fără multe grăsimi. Dacă nu-l găsești în magazine, înlocuiește-l cu lapte degresat.

Vote it up
121
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza