Gratin de cartofi si dovleac

Modul in care se gatesc legumele: atentie cat lichid lasa si daca isi mentin forma.

 

Portii 4
Timp de preparare: 45 de minute
Timp de gatit: 35-40 de minute

Ingrediente:

450 g cartofi mici, taiati in jumatate
600 g dovleac
150 ml cidru sec
300 ml supa simpla de legume, fierbinte, preferabil preparata in casa (vezi pagina 28)
1 fir de rozmarin
1 ceapa rosie mare, taiata in jumatate si apoi feliata subtire
3 rosii mari, taiate rondele mai groase
2 fire de oregano proaspat, cu tulpinile indepartate
225 g branza Red Leicester, rasa
115 g pesmet alb (din paine uscata, pisata)
sare si piper

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180°C. Se pun cartofii intr-o cratita de dimensiune medie si se acopera cu apa clocotita. Se fierb 15 minute, sau pana cand sunt patrunsi, apoi se scurg.

Intre timp, se prepara dovleacul. Se indeparteaza semintele si fibrele, se curata coaja, iar miezul se taie in cuburi de 2,5 cm. Se pune intr-o oala, impreuna cu cidrul si zeama de supa. Se adauga rozmarinul. Se da in clocot, apoi se acopera oala partial si se fierbe 10 minute. Se inglobeaza ceapa si se continua fierberea alte 10 minute. Se scoate rozmarinul; se asezoneaza dupa gust.

Se feliaza cartofii si se aranjeaza jumatate din cantitate pe fundul unui vas termorezistent, cu o capacitate de 2 litri. Se intind jumatate din rondelele de rosii peste cartofi si se presara deasupra jumatate din frunzele de oregano. Se asezoneaza, apoi se presara jumatate din branza rasa.

Se pune dovleacul, impreuna cu lichidul in care a fost gatit. Peste dovleac se asaza restul feliilor de cartofi, rondele de rosii si oregano. Se amesteca branza ramasa cu pesmet si se intinde deasupra legumelor.

Se coace gratinul 35-40 de minute, pana cand topping-ul este crocant, rumenit. Se serveste fierbinte, alaturi de o salata verde si de paine proaspata.

Cateva idei:

• Se poate inlocui dovleacul obisnuit cu dovleac placintar.
• Se folosesc 225 g de ciupercute in locul dovleacului si se omit cidrul, zeama de supa, rozmarinul si ceapa. Se taie ciupercile in jumatate, sau se feliaza, si se amesteca cu 1 legatura de ceapa verde tocata. Aceasta mixtura se asterne ca un strat de gratin in locul dovleacului. Se mareste timpul de copt la 45-50 de minute. Ciupercile lasa lichid in timpul gatitului, inmuind putin gratinul.
• In loc de pesmet, se taie in cubulete mici o bucata de ciabatta si se amesteca cu branza; se foloseste aceasta mixtura ca topping.

Avantaje:

• Acest preparat se constituie intr-o excelenta sursa de substante nutritive. Legumele aduc multe fibre si un complex de vitamine: vitamina C – din cartofi si rosii, precum si vitamina A – din dovleac (sub forma de beta-caroten). Branza este o excelenta sursa de calciu si de proteine. Pesmetul, obtinut din paine, contine carbohidrati cu amidon, aducand, de asemenea, cantitati utile de proteine si fibre. In plus, painea e imbogatita, de regula, cu calciu.

Vote it up
167
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza