Grasimi bune si grasimi rele

Uleiurile vegetale modificate chimic reprezinta o amenintare grava la sanatatea inimii
 

Desi dieta buna pentru inima trebuie sa fie in general saraca in grasimi, aveti nevoie de o cantitate de lipide in dieta pentru a avea energie si pentru a abosrbi nutrienti importanti. Exista mai multe tipuri:

1. Grasimile nesaturate (lichide la temperatura camerei) sunt mai blande fata de artere, protejeaza impotriva tulburarilor de ritm, scad tensiunea arteriala si reduc riscul de atac de cord. Grasimile nesaturate se impart in grasimi polinesaturate, ca cele din uleiul de peste si floarea-soarelui, si mononesaturate, precum uleiul de masline, rapita, nuci si avocado. Uleiul de nuca de cocos si cel de palmier sunt, totusi, grasimi saturate.

2. Grasimile saturate – majoritatea grasimilor animale care sunt solide la temperatura camerei – cresc nivelul plasmatic al colesterolului rau si cresc riscul de boli de inima. Acesta este tipul de grasime la care ar trebui sa renuntati. Exemplele includ untul si untura.

3. Grasimile trans (sau acizii grasi trans artificiali) sunt considerate chiar mai periculoase decat cele saturate pentru cresterea nivelului de colesterol plasmatic. Uleiurile vegetale modificate chimic, adesea „ascunse“ in alimentele procesate precum biscuitii sau produsele de patiserie, reprezinta o amenintare grava la sanatatea inimii. Cautati pe eticheta cuvintele „uleiuri vegetale hidrogenate“ sau „partial hidrogenate“ si evitati produsele.

 

Vote it up
13
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza