Granola cu afine

Acest delicios muesli prajit la cuptor este preparat dintr-un amestec ispititor de cereale, migdale, seminte si fructe rosii si albastre
 
<p>
Cantitate: 500 g
Timp de preparare: 40–50 de minute, plus racirea

Ingrediente:

225 g fulgi de ovaz presati
45 g germeni de grau
55 g fulgi de mei
1 lingura seminte de susan
2 linguri seminte de floarea-soarelui
2 linguri fulgi de migdale
50 g afine uscate
50 g merisoare uscate
15 g zahar brun
2 linguri sirop de artar
2 linguri ulei de floarea-soarelui
2 linguri suc de portocale

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 160°C. Intr-un castron mare, se combina fulgii de ovaz, germenii de grau, fulgii de mei, semintele de susan si de floarea-soarelui, migdalele, fructele uscate si zaharul. Se amesteca bine pana ce se omogenizeaza.

Se amesteca intr-un vas siropul de artar cu uleiul si cu sucul de portocale. Se toarna aceasta mixtura, incet, peste ingredientele uscate, amestecand ca lichidul sa fie distribuit uniform.
Se intinde in strat uniform mixtura obtinuta pe o tava de copt neaderenta. Se coace 30–40 de minute sau pana cand se rumeneste putin si se face un pic crocanta. Se amesteca mixtura la fiecare 10 minute, pentru a asigura o rumenire cat mai uniforma.
Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se pastreaza in containere inchise ermetic, nu mai mult de 2 saptamani. Se serveste cu iaurt, lapte sau suc de fructe.

Cateva idei:

• Pentru a prepara o granola cu textura mai grosiera, se inlocuiesc fulgii de mei cu fulgi de orz, iar fructele cu un amestec de caise, piersici, prune si curmale uscate si tocate grosier. Poate fi adaugat si putin miez de nuca de cocos ras, daca doriti.
• Siropul de artar poate fi inlocuit cu miere, iar fulgii de migdale cu alune tocate.
• Daca preferati, puteti inlocui o parte din afinele si merisoarele uscate cu cirese uscate.

Avantaje:

• Aceasta reteta este un mod delicios de a obtine multe fibre, vitamine B si acizi grasi esentiali. Germenii de grau, in special, sunt bogati in vitamine B.
• O calitate speciala a acestei retete este folosirea semintelor de floarea-soarelui, care nu sunt doar gustoase, ci si o sursa bogata de nutrienti. Contin grasimi sanatoase polinesaturate, mult magneziu, cupru, fier si cateva vitamine B. Semintele de susan si de floarea-soarelui contin cantitati folositoare de calciu, important mai ales pentru persoanele care nu consuma lapte sau branzeturi.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>
Vote it up
172
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza