Gnocchi cu ricotta și spanac

Acest savuros fel principal lacto-vegetarian conține proteine, precum și calciu, din brânza ricotta, dar și antioxidanți, din spanac
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

2 3/4 căni (120 g) frunze de spanac tânăr

1 1/4 căni (300 g) brânză ricotta cu un conținut redus de grăsimi

1/2 cană (50 g) parmezan, ras fin

1 ou, bătut ușor

1/2 cană (75 g) făină

2 lingurițe de ulei de măsline

1 ceapă, tocată mărunt

2 căței de usturoi pisați

5 roșii (circa 750 g) sau 800 g roșii din cutie, tocate

piper negru, proaspăt măcinat

 

PREPARARE 20 minute

GĂTIT 20 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 220 kJ, 291 kcal, 19 g proteine, 15 g grăsimi (7 g grăsimi saturate), 21 g carbohidrați (6 g zahăr), 4 g fibre, 362 mg sodiu

 

1 Se pune spanacul într-un vas termorezistent. Se acoperă cu apă clocotită și se lasă să stea la înmuiat circa 1 minut. Se scurge și se clătește sub jet de apă rece, apoi se stoarce cu mâinile, pentru a îndepărta excesul de lichid. Se toacă mărunt și se pune într-un castron mare.

2 Se adaugă la spanac brânza ricotta, jumătate din cantitatea de parmezan, oul și făina. Se amestecă bine.

3 Se încinge uleiul într-o tigaie neaderentă, la foc moderat. Se călesc ceapa și usturoiul circa 3 minute sau până ce s-au frăgezit. Se adaugă roșiile și 1/2 cană (125 ml) apă. Se amestecă până când mixtura dă în clocot, apoi se fierbe lent 15 minute, până la îngroșarea sosului.

4 Între timp, se dă în clocot apă într-o oală mare. Se lasă să cadă în apă linguri din mixtura de ricotta, câte 8 o dată, și se fierb în jur de 3 minute sau până ce gnocchi încep să se ridice la suprafață. Se scot cu o spumieră și se transferă pe o farfurie. Se acoperă și se păstrează calzi, cât timp fierb și ceilalți.

5 Se repartizează gnocchi în cele patru farfurii individuale. Se toarnă peste ei sosul de roșii și se presară deasupra restul de parmezan. Se asezonează cu piper și se servesc.

 

SFATUL BUCĂTARULUI Prepararea de ricotta în casă este simplă, rezultând o brânză cu o textură mai fermă decât a celei din comerț, care se potrivește perfect în această rețetă. Se dau în clocot 4 căni (1 litru) de lapte cu un conținut redus de grăsimi; se adaugă 1 lingură de sare Epsom și 1/4 cană (60 ml) oțet alb. Se amestecă 3 secunde, apoi se fierbe molcom laptele timp de 10 minute. Se stinge flacăra și se lăsa să stea 15 minute, după care se toarnă mixtura într-o sită mare, căptușită cu tifon; se lasă la scurs 1-2 ore sau până ce ricotta ajunge la consistența dorită

Vote it up
178
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza