Gnocchi cu dovleac

Galuste mici din faina, branza de vaci si piure de dovleac, aromate cu salvie si parmezan si insotite de un sos de ceapa si ardei copti
 
 
<p>Timp de preparare si gatit: 1 1/2–2 ore, plus 1–2 ore pentru uscat
Portii: 4

Ingrediente

2 adrei grasi rosii taiati in jumatate, fara seminte
1 ceapa taiata in doua
500 g dovleac taiat felii radiale si fara seminte
1 lingura ulei de masline extravirgin
250 g branza ricotta (sau de vaci)
1 ou batut
3 linguri salvie proaspata tocata
30 g parmezan ras proaspat
200 g faina, plus pentru rularea galustelor
sare si piper
frunze proaspete de salvie pentru ornat

Preparare

Se incalzeste cuptorul la 200 de grade (pozitia 6). Pe o tava de copt se asaza jumatatile de ardei si ceapa, cu partea taiata in jos. Pe alta tava de copt se pun feliile de dovleac cu coaja in sus. Se coc ardeii si ceapa 30–35 de minute, iar dovleacul 45–55 de minute sau pana cand toate legumele sunt fragede.
Se pun ardeii si ceapa intr-un robot de bucatarie si se adauga uleiul. Se tin in robot pana se uniformizeaza. Se pun sare si piper dupa gust. Se toarna intr-o cratita si se lasa deoparte.
Dovleacul se lasa pana cand este suficient de rece, apoi se curata de coaja si se pune intr-un castron. Se face piure pana se uniformizeaza. Se adauga ricotta, oul, salvia tocata si parmezanul, se amesteca, apoi se framanta treptat cu faina obtinandu-se un aluat moale.
Suprafata de lucru se presara cu faina. Se imparte aluatul in patru si cu mainile presarate cu faina, se ruleaza fiecare bucata intr-un cilindru lung cu grosimea de 2 cm. Se taie in bucati de 2 cm lungime. Se preseaza fiecare bucata cu dosul furculitei formand un model. Se lasa gnocchi la uscat, 1–2 ore, la temperatura camerei.
Se pune apa la fiert intr-o cratita mare. Se pun gnocchi, cate 10–12 odata, si se fierb 2–3 minute sau pana cand ies la suprafata. Se scot cu o spumiera si se scurg bine pe servet de hartie. Se pun pe un vas de servit, termorezistent, cald si se tin la cald in cuptor la foc mic pana se fac toti gnocchi.
Intre timp, sosul de ardei copti se incalzeste la foc mic. Se toarna sosul peste gnocchi, se orneaza cu frunze de salvie si se servesc.

O idee
• Pentru gnocchi din verdeturi proaspete si branza, se amesteca 250 g de ricotta sau branza de vaci grasa, 85 g rucola, tocata marunt, 20 g patrunjel tocat marunt, 3 linguri chives proaspete tocate, 1 ou batut si 30 g branza pecorino rasa proaspat. Se adauga 200 g faina, 1 lingurita nucsoara rasa proaspat si sare, si piper dupa gust. Se amesteca formand un aluat moale. Se formeaza si se fierb ca in reteta principala. Se servesc cu sos de rosii coapte: se amesteca 500 g rosii prunisoare mici si 2 catei de usturoi in 1 lingura ulei de masline extravirgin, apoi se coc in cuptorul incalzit in prealabil la 200 de grade (pozitia 6), 20–25 de minute. Se fac piure si se condimenteaza.

Avantaje
• Ca si alte branzeturi, ricotta (sau branza de vaci) reprezinta o sursa buna de calciu. In plus, ofera cantitati utile de fosfor, un alt mineral implicat in asigurarea sanatatii oaselor si dintilor. De asemenea, fosforul este important pentru eliberarea energiei din alimente.
• Dovleacul are un continut ridicat de apa, ceea ce il face sa aiba un continut scazut de calorii – doar 15 kcal la 100 g.
• Sosurile din piureuri de legume, cum este cel de fata, cu continut scazut de grasimi, sunt delicioase pentru paste. </p>

Vote it up
272
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza