Ginkgo biloba în medicină

Beneficiile pentru sănătate ale celui mai vechi arbore din lume
 

Descrisă de Charles Darwin ca o fosilă vie, ginkgo biloba este cea mai veche specie de arbore din lume. Crește în China de peste 200 de milioane de ani, un copac putând atinge vârste mai mari de 1 000 de ani. Ginkgo biloba a ajuns în Europa în secolul al XVIII-lea, ca arbore ornamental.

Astăzi, Ginkgo biloba se cultivă pentru industria farmaceutică, mai ales în Bordeaux (Franța) și în Carolina de Sud (SUA). Recolta este adunată mecanic, prin tăierea ramurilor arborilor tineri. Frunzele de ginkgo biloba sunt utilizate la fabricarea de tincturi, extracte uscate și o gamă largă de produse farmaceutice.

Compuși activi

Elementele active ale plantei sunt terpenele ginkgolidice și polifenolii – în special flavonoidele, antioxidanți care tonifică vasele de sânge și ameliorează circulația.

Utilizări medicinale

Ginkgo biloba se folosește în medicina tradițională chineză de mai bine de 2 000 de ani, în tratarea tulburărilor de memorie la bătrâni. O serie de cercetări efectuate în 1999 au arătat că extractele de ginkgo biloba combat declinul facultăților mintale. O doză zilnică de 120-160 mg, administrată bătrânilor timp de 12 săptămâni, s-a dovedit utilă la îmbunătățirea capacității de concentrare și memorare, ca și la reducerea tulburărilor de dispoziție și a apatiei.

Eficiența extractului se poate datora efectului pe care îl are asupra circulației sangvine. Cercetările au arătat că ginkgo biloba combate îmbătrânirea vaselor sangvine cerebrale. Întărește peretele venos și diminuează sângerările capilare. Se folosește în tratarea unei boli a bătrâneții numite acrocianoză – aspect vânăt permanent al extremităților. În 1997, cercetători chinezi au descoperit că ginkgolidele au efecte benefice în tratarea astmului și în prevenirea aterosclerozei. Specialiștii în medicina plantelor prescriu ginkgo biloba pentru îmbunătățirea performanțelor intelectuale la orice vârstă, ca și pentru tratarea impotenței.

Pentru ce îl folosim: în tratamentul oscilațiilor dispoziției și al pierderii memoriei; pentru îmbunătățirea performanțelor intelectuale și a circulației sangvine.

Tinctură (1:4 în alcool 25%): Luați 15 picături într-un pahar cu apă de 3 ori pe zi, înainte de mese.

Extract uscat: Luați 50-100 mg de 3 ori pe zi, înainte de mese.

Sursa: Reader's Digest - "Porția de sănătate"

 

Vote it up
208
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza