Ghivece cu un impact puternic

Nimic nu are un efect atat de puternic ca un recipient mare, impunator
 

Si nici macar nu trebuie sa cultivati plante in el: forma si culoarea lui sunt un spectacol in sine.

Ghivecele mari au un efect arhitectural propriu, chiar si fara plante, si pot fi folosite ca puncte de atractie, asemenea unei statui, la intersectia unor poteci sau a liniilor de perspectiva din gradina. Recipiente mari, smaltuite, arata foarte atragator cuibarite intr-un palc de tufisuri mari sau amplasate printre ghivece cu plante. Un vas mare este potrivit pentru o singura planta cu un aspect statuar, dar poate cuprinde si multe plante mici, pentru a crea un efect floral dramatic. Vasul fiind adanc, plantele pot fi cultivate in straturi, succedandu-se una dupa alta, cu trecerea anotimpurilor.

In mijlocul vaselor mari si simple, puneti arbusti stufosi si drepti, inconjurati de plante mai mici; varietatile de plante taratoare care se revarsa peste marginile vasului ii vor indulci contururile.

Daca vasele sunt bogat decorate, puneti-le in valoare cu plante drepte, care tanesc din vas asemenea unor flacari, lasand marginile vizibile.

Un farmec aparte au plantele agatatoare precum curpenul (clematis), revarsandu-se peste marginile unui vas mare si larg, dar pentru curpen e bine ca baza vasului sa fie in umbra. Lasati plantele agatatoare sa creasca natural, intinzandu-si ramurile cu frunze moi si flori la diferite nivele. O varianta este sa le sprijiniti cu araci sau stalpi de piatra si sa incurajati plantele anuale precum sangele-voinicului (Lathyrus odoratus) si Thunbergia alata sa formeze piramide fosnitoare.

Vasele adanci sunt ideale pentru arbusti precum hortensia. In cazul plantelor cu aspect sobru precum hortensia si tufele decorative de dafin sau buxus, acoperirea stratului de compost de la baza plantei cu un strat de pietris ofera un aspect stilat si profesional.

Recipientele mari sunt o baza solida pentru plantele cu aspect unduitor, precum speciile de iarba. Daca se pun plante individuale si vasele sunt asezate in perechi, ii confera gradinii un aer solemn. Desi vasele mari sunt puncte de atractie atunci cand contin plante cu aspect dramatic, ele pot fi folosite si pentru plante scunde precum saxifraga sau sempervivum.

Vote it up
64
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza