Ghimbirul ne protejeaza de ateroscleroza si boli de inima

Originar din Asia, ghimbirul este cultivat acum in multe alte zone din lume
 

Planta se reproduce prin rizomi (radacini), partile folosite in medicina si la gatit. Ghimbirul confera o aroma picanta, iute, multor bucatarii asiatice.

Compusi activi. Ghimbirul este bogat in uleiuri volatile aromatice. Acestea formeaza compusii activi din punct de vedere medical si emana aroma. Uleiul de ghimbir contine sesquiterpene (cunoscute ca antiinflamatorii), in special zingiberena. In plus, contine monoterpene si­ aldehide. Acesti compusi au fost asociati cu inhibarea unuia dintre cele mai comune virusuri gripale. Compusii cu miros puternic, numiti gingeroli, sunt cei care dau efectul antiemetic al ghimbirului.

Utilizari medicinale. Ghimbirul este un puternic stimulent al circulatiei sangvine. Are efect anticoagulant si este vasodilatator – deci combate problemele circu­latorii. Ajuta digestia si este antispastic. Are efect sedativ si diminueaza greata si varsaturile, inclusiv raul de calatorie.

Un studiu realizat in Anglia a relevat ca ghimbirul reduce incidenta cazurilor de greata post­operatorie. Eficacitatea sa e comparabila cu cea a metoclopramidei, un antiemetic des folosit. Cercetari publicate in Journal of Nutrition au aratat ca extractul de ghimbir reduce colesterolemia si inhiba oxidarea lipoproteinelor cu densitate mica (LDL). Drept urmare, ghimbirul ar putea fi util in lupta impotriva dezvoltarii aterosclerozei si a bolilor de inima. El poate indeparta si raceala. Este un expectorant antiseptic, fiind util in tratarea racelilor catarale, si scade febra. Studii australiene au aratat ca mai multi constituenti ai ghimbirului au efect antiinflamator, putand fi utili in tratarea bolilor inflamatorii cronice, precum artrita. Uleiul esential se prescrie pentru uz extern, fiind folosit pentru masaj in cazul durerilor reumatice si mus­culare.

Articole similare


Vote it up
23
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza