Ghid pentru utilizarea statinelor

Medicină holistică pentru inimă
 

PACIENTUL MEU, TED, avea 45 de ani, era atletic şi avea o dietă destul de sănătoasă, dar fuma câteva ţigări pe săptămână. Când i-am spus că avea colesterolul mărit, respectiv 230 mg/dl (nivelul dorit este de 200 sau mai puţin), el m-a întrebat: „Chiar trebuie să iau statine?“ (medicamente generice pentru reducerea nivelului colesterolului). Am revăzut în gând liniile directoare privind colesterolul publicate recent de două societăţi importante de cardiologie. Ted nu ar fi fost un candidat evident pentru medicamentele anticolesterol conform vechilor norme, dar, conform celor noi, era. Ted era îngrijorat, iar în calitate de cardiolog care preferă să prescrie fructe şi legume în locul medicamentelor, eram şi eu la fel. Nu este nicio îndoială că statinele salvează vieţi. Dar cum controversatele noi linii directoare prevăd ca alte câteva milioane de americani să înceapă să ia statine, este important să înţelegem beneficiile şi riscurile.

Ştiinţa statinelor

În ultimii 20 de ani, studii clinice calitative au dezvăluit că medicamentele pot reduce la jumătate riscul de atac cerebral şi infarct. Bazându-se pe aceste cercetări, noile norme au indicat patru grupe de pacienţi, ce ar putea include un miliard de oameni din toată lumea, care ar trebui să-şi reducă nivelul colesterolului din sânge cu ajutorul statinelor:

  • persoanele cu boli de inimă (infarct anterior, stent etc.);
  • persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 şi 75 de ani;
  • persoanele cu colesterolul „rău“ LDL de peste 190 mg/dl;
  • persoanele care nu suferă de afecţiuni cardiace, dar care, conform unui nou algoritm ce ia în considerare vârsta, colesterolul total, colesterolul „bun“ HLD, tensiunea arterială şi fumatul, prezintă un risc mai mare de 7,5% de a se îmbolnăvi de inimă în următorii zece ani (riscul lui Ted era de 8%).

Cea mai mare îngrijorare a mea

Medicii recomandă deseori pacienţilor să înceapă cu o doză scăzută de statine. Dar, conform noilor linii directoare, suntem îndemnaţi să folosim doze moderate sau mari de la început. Din această cauză ar putea cre şte efectele secundare. O altă problemă: pacienţii mei iau deseori şi alte medicamente pentru reducerea colesterolului împreună cu statinele, dar noile recomandări evidenţiază beneficiile tratamentului exclusiv cu statine. Mă tem să opresc administrarea acestor medicamente şi să cresc doza de statine. Prescriu statine, în caz de nevoie, în doze mici spre moderate şi îmi îndrum pacienţii să-şi schimbe semnificativ stilul de viaţă.

Scade colesterolul în mod natural

Mereu trecem cu vederea faptul că-ţi poţi reduce semnificativ nivelul colesterolului schimbându-ţi alimentaţia şi făcând mai multă mişcare. De exemplu, oamenii de ştiinţă canadieni au elaborat o dietă bazată pe steroli din plante – substanţe organice cu mai multe cicluri de atomi de carbon şi cu o funcţie de alcool, având un rol important în metabolismul organismului –, fibre solubile, diverse varietăţi de nuci şi alune, soia. Prin această dietă, nivelul colesterolului este redus cu 30%, efect aproximativ similar cu cel al unei doze scăzute de statine. Deşi unele persoane care prezintă riscuri ridicate vor avea oricum nevoie de statine, eu încurajez pacienţii aflaţi la limită, cum este Ted, să-şi schimbe întâi stilul de viaţă. Mănâncă mult mai puţină carne şi mai puţin zahăr.

Consumă mai multe fructe şi vegetale, cereale integrale, lactate degresate, peşte, legume şi nuci. Încearcă să faci 40 de minute de exerciţii fizice de intensitate moderată sau mare, de două-trei ori pe săptămână.

Chiar ai nevoie de statine?

În primul rând întreabă-te dacă ai depus toate eforturile pentru a-ţi schimba stilul de viaţă. În cazul lui Ted, renunţarea la fumat, alături de dietă şi ceva mai multă mişcare, a redus riscul de afecţiuni cardiovasculare şi el nu s-a mai încadrat în grupa pacienţilor care au nevoie de statine.

Dr. Joel K. Kahn este profesor de medicină la Universitatea de Stat Wayne din Detroit, SUA, şi director al secţiei de sănătate cardiacă la o clinică din Michigan, SUA.

Vote it up
117
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza