Gelozia fratelui mai mare

Afla de la experti cum poti sa pregatesti copilul pentru venirea pe lume a unui fratior sau a unei surioare
 
<p>
In familiile cu mai multi copii rivalitatea dintre frati este o realitate. Aceasta incepe, de cele mai multe ori, in perioada dinaintea nasterii celui de-al doilea copil. De obicei, rivalitatea presupune gelozie, agresivitate sau regres - altfel spus, copilul cel mare poate sa reia comportamente dintr-un stadiu anterior de dezvoltare, cum ar fi revenirea la suzeta. De aceea este important sa il pregatiti pe primul nascut pentru venirea pe lume a unui nou membru al familiei.

Nasterea unui copil presupune mari schimbari intr-o familie, fie ca este vorba de primul sau de al doilea copil. Inainte de nastere, parintii aloca timp si eforturi pentru ingrijirea mamei si pregatirile pentru nastere, iar dupa nastere, satifacerii nevoilor nou-nascutului. In acest cadru, copilul mai mare se poate simti inlocuit, neiubit sau lipsit de importanta.

De aceea, va recomand sa va folositi de fiecare prilej pentru a-l asigura de dragostea si grija dvs., pentru a-l implica in activitatile familiei si pentru a-l indemna sa-si asume rolul de frate sau sora fara resentimente.

Iata cateva recomandari practice:

    * Anuntati copilul cu privire la sarcina dumneavostra imediat ce i-ati anuntat pe ceilalti membri ai familiei. Este important sa afle aceasta veste de la dvs. si nu de la o ruda mai indepartata.

    * Daca planuiti sa faceti schimbari in dormitorul sau, faceti-le cu mai mult timp inainte de nastere si cereti parerea copilului in ceea ce priveste anumite modificari. Astfel, ii acordati timp sa se acomodeze cu noul aranjament inainte de venirea pe lume a fratelui sau surorii si il implicati in luarea deciziilor care il privesc.

    * Cititi impreuna cu copilul carti sau povestioare care sa puna intr-o lumina pozitiva relatia dintre frati, sarcina si nasterea, relatia dintre parinti si copii. Aveti grija ca povestile sa fie potrivite varstei sale si incercati, la finalul lecturii, sa aflati care este opinia copilului despre aceste subiecte, apeland la personajele sale indragite. Aceasta este o oportunitate de a afla ce simte copilul despre venirea pe lume a noului membru al familiei si de a-i oferi orice lamuriri ar avea nevoie.

    * Folosind un limbaj usor de inteles pentru copil, explicati-i ce se va intampla dupa nastere, cum ar fi ingrijirea nou-nascutului, faptul ca cel mic va avea un program de somn si masa diferit etc.; asigurati copilul ca sentimentele dvs. nu se vor schimba, ca va fi mereu important pentru dvs., chiar daca veti avea si alte sarcini de indeplinit. Dupa nastere, programati-va ziua de asa maniera incat sa puteti petrece cel putin o ora pe zi numai cu copilul cel mare.

    * Sugerati-i copilului sa pregateasca un cadou de "bun venit" pentru fratiorul sau surioara sa, pe care sa-l puneti la loc de cinste in camera nou-nascutului. La randul dvs., pregatiti un cadou pentru primul nascut si oferiti-i-l in ziua venirii de la maternitate.

    * Povestiti copilului despre ziua nasterii sale, despre bucuria pe care ati simtit-o atunci si o simtiti si acum. De asemenea, subliniati-i beneficiile de care se bucura la varsta pe care o are acum; chiar daca nu mai este mic ca fratiorul sau surioara sa, acum stie sa vorbeasca, este implicat in luarea deciziilor, se plimba cu bicicleta etc.

    * Implicati copilul in ingrijirea nou-nascutului, dar fara a exagera, riscand sa-l responsabilizati prea mult.

Citeste articolul integral pe site-ul www.bblabord.ro

</p>
Vote it up
269
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza