Găluște bavareze

Se fac la cuptor și se servesc cu un sos de mere sau compot de fructe
 

Ingrediente pentru 16 găluște

500 g făină

250 ml lapte călduț

2 linguri de zahăr

30 g drojdie proaspătă

1 ou

100 g unt moale, sare

Pentru sos:

1 lingură de unt, 250 ml lapte

1 lingură de miere

Pentru sosul de prune:

100 g zahăr, 4 linguri de apă

1 baton mic de scorțișoară

500 g prune

 

1. Se pune făina într-un castron și se face o gaură în mijloc. Se amestecă laptele călduț, zahărul și drojdia. Se toarnă laptele cu drojdie în mijloc și se acoperă cu făină. Se lasă puțin să se odihnească. Când făina de la suprafață crapă, se adaugă oul, 80 g unt și 1 vârf de cuțit de sare și se frământă aluatul până când devine mat. Se acoperă și se lasă să crească într-un loc cald.

2. Se încălzește cuptorul la 200°C (gaze 3-4). Din aluat se formează bile, care se mai lasă puțin să se odihnească. Între timp, se unge o tavă mare de copt cu restul de unt. Se așază bilele de aluat.

3. Pentru sos se amestecă și se încălzesc untul, laptele și mierea. Se pune deoparte 1 lingură de sos, iar restul se toarnă peste găluște. Se coc aproximativ 40 de minute până se rumenesc. În final se ung cu restul de sos și se lasă din nou timp de 1 minut în cuptor.

4. Se fierb zahărul, apa și scorțișoara. Se spală prunele, se scot sâmburii, se pun la fiert în apa cu zahăr, până dau în clocot. Se scot repede prunele, sucul se mai lasă puțin să fiarbă, apoi se adaugă din nou fructele. Sosul de prune se servește imediat alături de găluștele calde.

Vote it up
172
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza