Furia ne poate ingrasa

Stresul cronic predispune la un consum exagerat de alimente bogate in grasimi si zahar
 

<p>
Furia, stresul si ingrijorarea elibereaza o cascada de hormoni de stres care predispun la hipertensiunea arteriala si hiperglicemie, reduc imunitatea, afecteaza digestia si, in general, te fac sa te simti mai rau. In mod natural, stresul e o reactie pe termen scurt, de tip “lupta sau fugi”, fata de un pericol. Dar viata moderna poate duce la stres cronic, acesta avand efecte considerabile asupra sanatatii.

O serie de studii efectuate la Universitatea California din San Francisco arata ca excesul de cortizol – un important hormon de stres – stimuleaza formarea de depozite de grasime in jurul abdomenului si predispune la un consum exagerat de alimente bogate in grasimi si zahar. Ambele probleme maresc riscul bolilor de inima si al diabetului.  Hormonii de stres reduc rezistenta la insulina a celulelor, ducand la cresterea glicemiei.

Intr-un studiu de la Scoala Medicala Harvard la care au participat 516 suferinzi de boli ale arterelor coronare, aceia care prezentau nivelul cel mai ridicat de anxietate erau cu 6% mai predispusi la un atac de cord sau la deces subit decat subiectii care afirmau ca, in majoritatea timpului, aveau o stare de pace si liniste interioara.
In alt studiu, efectuat asupra a 127 de persoane sanatoase de ambele sexe, cele care obtinusera punctaje maxime la testele privind nivelul de furie si ostilitate aveau valori de 2-3 ori mai mari ale CRP (proteina C-reactiva) – un indicator al inflamatiilor ce pun in pericol inima – decat subiectii mai calmi. Cu cat se aflau intr-o dispozitie mai proasta, cu atat valorile CRP erau mai ridicate, la fel fiind si riscul de a suferi in viitor un atac de cord sau un accident cerebral.

Deci, incearca sa fii mai calm. S-a dovedit stiintific faptul ca tehnicile de diminuare a stresului scad glicemia, maresc imunitatea, accelereaza vindecarea la bolnavii de psoriazis, reduc depresia, calmeaza durerile cronice si e posibil sa protejeze inima.
</p>

Vote it up
172
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza