Fumatul ne afecteaza oasele

La fumatori se produc in cantitati excesive doua proteine, care declanseaza osteoporoza
 
La aproape 20 de ani dupa ce oamenii de stiinta au identificat fumatul ca un factor de risc pentru osteoporoza si fracturi osoase, un nou studiu explica cum fumatul slabeste oasele. Publicat in ACS’ Journal of Proteome Research, concluzia studiului e ca fumatul ii face pe oameni sa produca doua proteine in cantitati excesive care declanseaza un proces natural de rupere a osului, conform ScienceDaily. 


Gary Guishan Xiao si colegii sai subliniaza faptul ca anterior s-a sugerat ca toxinele din fumul de tigara slabesc oasele prin afectarea activitatii osteoblastelor, celule care construiesc os nou si osteoclastelor, care resorb sau distrug partea interna a osului pe masura ce la suprafața lui se depun noi straturi de substanta osoasa. Slabirea oaselor, cunoscuta si ca osteoporoza, poate creste riscul de fracturi si este o cauza majora de handicap in randul persoanelor in vârsta.
Pentru a analiza modul prin care fumatul slabeste oasele, cercetatorii au analizat diferentele in activitatea genetica din celulele maduvei osoase la fumatori si nefumatori.
Ei au descoperit ca fumatorii produc cantitati neobisnuit de mari din doua proteine care stimuleaza productia osteoclastelor comparativ cu ce se intampla la nefumatori. Experimentele cu soareci de laborator au confirmat constatarea.
 
Vote it up
124
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza