Fumatul e mai periculos pentru femei

Dupa un studiu de 30 de ani, cercetatorii au aratat ca inima femeilor e mai afectata de acest viciu
 
Femeile care fumează prezintă un risc cu 25% mai mare de a se confrunta cu boli de inimă, în comparaţie cu bărbaţii care au acelaşi viciu. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la Johns Hopkins University şi specialiştii de la University of Minnesota, SUA, după un studiu de 30 de ani.
Cercetătorii care au revăzut 86 de studii internaţionale, în care au fost incluse 2,4 milioane de persoane, au constatat că predispoziţia de a se îmbolnăvi de boli de inimă este mai crescută cu 25 de procente în rândul femeilor fumătoare, decât în rândul bărbaţilor care sunt dependenţi de tutun, informează Fox News.
Cercetătorii au admis că explicaţia pentru acest risc crescut este neclară, dar ei au făcut referire la alte două cauze care ar putea sta la baza acestei situaţii. Pe de o parte este vorba de diferenţele biologice dintre sexe, ceea ce înseamnă că femeile sunt mult mai vulnerabile la dezvoltarea bolilor de inimă coronariene şi, pe de altă parte, diferenţele în felul în care femeile şi bărbaţii fumează.
"Femeile pot extrage o cantitate mai mare de carcinogeni şi alte substanţe toxice din acelaşi număr de ţigări, comparativ cu bărbaţii", au precizat dr. Rachel Huxley şi dr. Mark Woodward.
Bolile de inimă afectează peste şapte milioane de oameni în fiecare an, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Afecţiunile cardiovasculare sunt dependente de stilul de viaţă, iar fumatul este una din cauzele principale.
 
Vote it up
115
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza