Fumatorii sunt predispusi la depresie

Dependentii de nicotina sunt expusi unui risc dublu de a dezvolta stari depresive sau anxietate
 

<p>La aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta de la Universitatea Otago, Dunedin, din Noua Zeelanda, dupa ce au analizat 1.265 de persoane, dintre care 635 barbati si 630 femei, cu varsta cuprinsa intre 30 si 33 de ani.

"Concluzia principala a studiului este ca, pe langa bolile de natura fizica pe care fumatul le provoaca, dependenta de nicotina creste si riscul afectiunilor de sanatate mentala", declara prof. dr. David Fergusson, coordonatorul studiului.

La fel de ingrijoratoare sunt si datele referitoare la felul in care fumatul pasiv influenteaza aparitia bolilor mentale. "Studii recente arata ca si cei care sunt expusi la fumul de tigara prezinta un risc crescut de depresie si anxietate. Este esential sa incurajam oamenii sa renunte la fumat, pentru ca, pe zi ce trece, sunt identificate tot mai multe pericole la care fumatorii activi si pasivi se expun si care au efecte negative importante asupra sanatatii fizice si mentale", spune Bogdana Bursuc, psiholog coordonator in Programul National de Renuntare la Fumat.

Un studiu similar a fost dezvoltat in Scotia, de data aceasta pentru a evalua gradul in care fumatorii pasivi sunt predispusi la afectiuni de natura mentala, precum depresia. Concluziile cercetarii arata ca fumatul pasiv este asociat cu tulburari de ordin psihic si creste riscul aparitiei bolilor mentale in randul adultilor.

Aproape 90 de romani mor zilnic din cauza fumatului, iar in acest secol consumul de tutun ar putea ucide un miliard de oameni din toata lumea, potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.</p>

Vote it up
256
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza