Frunzele de frasin au efect antiinflamator

Frasinul este util in tratamentul gutei, al litiazei renale, al edemelor si al retentiei de apa
 

Frasinul, acest copac mare, cu frunze cazatoare, poate ajunge la o inaltime de 25 de metri. Datorita calitatii scoartei sale de a reduce febra, a fost numit „chinina Europei“.

Compusii activi. Compusii activi sunt iridoidele, taninii, flavonoidele si cumarinele (precum fraxinul si fraxinolul), care contribuie la efectele antiinflamatorii ale plantei. Efectul diuretic se poate datora prezentei manitolului si a sarurilor de potasiu.

Utilizari medicinale. Frunzele de frasin au efect antiinflamator recunoscut, deosebit de util in tratamentul reumatismului. Capacitatea plantei de a inhiba mai multe procese inflamatorii a fost demonstrata printr-o serie de cercetari de laborator in Germania, cercetari in cadrul carora au fost analizate mai multe plante. Studii germane mai timpurii au aratat ca frasinul are efecte antiinflamatorii, analgezice (care calmeaza durerea) si antipiretice (care scad febra), comparabile cu puternicele efecte antiinflamatorii ale salicilatului si indometacinului. Frunzele sunt si diuretice si usor purgative. De aceea, frasinul este util in tratamentul gutei, al litiazei renale, al edemelor si al retentiei de apa. Specialistii francezi au descoperit ca frasinul stimuleaza raspunsul imun la soareci inoculati cu bacteria Escherichia coli. Frasinul este tonic, iar infuzia din frunzele sale amestecate cu frunze de coacaz negru, cretusca si menta este o bautura deosebit de racoritoare. Scoarta este folosita de mult timp pentru scaderea febrei si are si proprietati astringente.

Preparare si dozaj:

• In tratamentul litiazei renale, al reumatismului, gutei, edemelor, retentiei de apa si obezitatii Infuzie: infuzati 10 minute si strecurati. Beti 0,5-1 l pe zi. Capsule (300 mg):  se recomanda 2 capsule de 3 ori pe zi, luate cu un pahar mare cu apa.
• In tratamentul febrei – Tinctura: Puneti 50 de picaturi intr-un pahar cu apa. Se recomanda de 3 ori pe zi. Decoct: Puneti 50 g de coaja uscata la 1 l de apa clocotita. Fierbeti 10 minute si strecurati. Se recomanda 3-4 cani pe zi.

Vote it up
97
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza