Fructe, nuci si seminte picante

Acest amestec picant este excelent si sanatos ca gustare, sau la un pahar

 

<p>

Se incalzeste cuptorul la 130 de grade Celsius. Se piseaza pastaile de cardamom intr-un mojar, sau presandu-le cu lama unui cutit mare; se arunca cojile. Se pun semintele intr-o rasnita pentru condimente, impreuna cu ruloul de scortisoara, cuisoare, piper, chimen si coriandru si se macina ca sa se obtina o pudra cat mai fina.

Se amesteca intr-un castron mare condimentele macinate cu ghimbirul, albusul de ou si faina de ovaz. Se adauga migdalele, jumatatile de nuci pecan, nucile braziliene, semintele de dovleac si de floarea-soarelui si se amesteca bine, ca sa se acopere uniform cu condimente.

Se transfera continutul castronului intr-o tava de copt si se intinde in strat uniform, punand, pe cat posibil, toate componentele pe un singur strat. Se da tava la cuptor 1 ora, pana ce ingredientele se rumenesc si devin crocante. Se scoate amestecul din cuptor si se lasa sa se raceasca in tava.

Se scot apoi alunele, nucile si semintele condimentate intr-un castron. Se adauga merisoarele si stafidele si se amesteca bine. Combinatia este gata de servit, dar daca nu se doreste asta imediat, poate fi pastrata intr-un container, la adapost de aer, timp de 2 saptamani.

Ingrediente:
 
900 g, sau 16 portii
1 lingurita pastai de cardamom
2,5 cm bucata de rulou de scortisoara
2 cuisoare intregi
1 lingurita boabe de piper negru
1 lingurita seminte de chimion
1 lingurita seminte de coriandru
2 lingurite radacina de ghimbir proaspata tocata
1 ou mare, albusul
25 g faina de ovaz, fina sau medie
170 g midale
170 g jumatati de nuci pecan
170 g nuci braziliene
85 g seminte de dovleac
75 g seminte de floarea-soarelui
115 g stafide sultana
100 g merisoare uscate
 
Cateva idei:

• Daca va grabiti sau nu aveti cum sa macinati condimentele, inlocuiti-le cu 1 lingura amestec curry gata preparat, pudra sau pasta.
• Daca doriti ceva cu adevarat iute, adaugati in amestecul de condimente 1/2 lingurita ardei iuti uscati si 1–2 catei de usturoi pisati. Folositi doar alune, nuci si seminte, fara fructe.
• Ca sa preparati un amestec de fructe, alune, nuci si seminte condimentate si dulci, inlocuiti condimentele din reteta de baza cu 1 lingurita scortisoara macinata, 1/2 lingurita ghimbir macinat si 1/2 lingurita nucsoara proaspat macinata. Amestecati-le albusul de ou si faina de ovaz, si apoi cu mixtura de alune, nuci si seminte. Coaceti in cuptor si raciti, apoi amestecati cu cate 45 g de mango uscat si tocat, cirese uscate si mar uscat si tocat.

Avantaje:

• Migdalele sunt bogate in grasimi, cele mai multe nesaturate. Sunt de asemenea o buna sursa de vitamina E si de proteine, fibre, zinc si alte minerale.
• Semintele de dovleac, o excelenta sursa de beta-caroten, mai contin si alti cativa antioxidanti, cum sunt luteina si zeantina.
• Stafidele sultana sunt struguri albi, lipsiti de samburi, uscati. Sunt o sursa naturala bogata de zaharuri „intrinsece“, mai ales glucoza si fructoza.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
151
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza